Στην εκκλησία των Αγγέλων του Ακρινού, Μιχαήλ και Γαβριήλ, που χτίστηκε το 1848, σώζονται πολλές αξιόλογες αγιογραφίες των Ασωμάτων Δυνάμεων, με την Σύναξη των Ταξιαρχών να απεικονίζεται στο τύμπανο της εισόδου.
Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες γενικά των εκκλησιών της περιοχής μας, είναι έργα των αγιογράφων, του 19ου αιώνα, Στεργίου Γεωργιάδη και Γεωργίου Ζυρνοβίτη, από το Κάτω Νευροκόπι, Δημητρίου από Καράκιοϊ, (Κατάφυτο) Κυριαζή από Αίνο και Ιερεμία από το Μελένικο! Περιμετρικά της εκκλησίας του Ακρινού, υπάρχουν άφθονοι λιθοσωροί του χωριού Λόφτσια, που ήταν κάποτε, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Και σε κάποια έκθεση του, επιθεωρητής του Νομού Δράμας, που περιόδευε και κατέγραφε, τα προβλήματα στέγασης των σχολικών κτιρίων, έγραψε για την Λόφτσια (Ακρινό), πως είχε 1240 ελληνικές ψυχές, με πρόεδρο τον Γιώργο Βοτζίκη και πως τα διδακτήρια, μοναδικά, «καινουργή ως τέλεια».
Αρκετοί ναοί με βυζαντινό ρυθμό, δίνουν αξιόλογες πληροφορίες για την κοινωνική κατάσταση της περιοχής μας, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, διατηρούσε την Ορθόδοξη πίστη και την πνευματική της ανάπτυξη. Πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες του νομού μας, δηλαδή αυτές που χτίστηκαν την περίοδο 1815 – 1890, βρίσκονται κυρίως στην περιοχή μας…
Παραμονή και ανήμερα γιορτής, 7 και 8 Νοεμβρίου, πολύς κόσμος επισκέπτεται την εκκλησιά του Ακρινού
Μετά την θεία λειτουργία, τους προσφέρουν το γνωστό φαγητό, «Κεσκέκι» και στήνεται και χορός με λύρες, ζουρνάδες και νταούλια…