Τη Δευτέρα 28/11/2022 ολοκληρώθηκε με το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Προσοτσάνης ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων από την ομάδα του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» με στόχο την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Προσοτσάνης. Η ομάδα του έργου μαζί με την κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο ΔΠΘ, συζήτησαν με τους 32 μαθητές και τις μαθήτριες, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές του για την ισότητα των φύλων και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που διαιωνίζονται μέχρι και σήμερα ως προς τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων. Η συζήτηση βασίστηκε στους εξής άξονες: περιγραφή και επεξήγηση των μορφών έμφυλης βίας, κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον ρόλο του μάρτυρα σε ένα περιστατικό έμφυλης βίας και παρουσίαση του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» και της ιστοσελίδας του.
Με την ολοκλήρωση της εισήγησης της κας Χατζηφωτίου, οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να παίξουν το διαδικτυακό παιχνίδι «Change the plot. Be a gender hero!» και να συζητήσουμε σε μικρές ομάδες προβληματισμούς και καλές πρακτικές για την πρόληψη και την προαγωγή της ισότητας των φύλων.
Με αυτό το σεμινάριο ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στα σχολεία του Ν. Δράμας, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2022, συνολικά 120 άτομα (μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους καθηγητές/ριές τους) παρακολούθησαν τα βιωματικά σεμινάρια, ενημερώθηκαν και κινητοποιήθηκαν στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας. Ο κύκλος αυτός αποτέλεσε το δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων στα σχολεία, ενώ ο πρώτος έλαβε χώρα τον Απρίλιο-Μάιο 2022 με τα Λύκεια του Δ. Δράμας. Συνολικά και στους δύο κύκλους έγιναν 14 εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν 365 άτομα.
Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδεύσεις στο προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ και στους επιστήμονες ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Δράμας ως προς την διαχείριση των ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας αλλά και όσων έχουν ασκήσει βία, από τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to violence». Ακόμη, διεξήχθη πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr