Την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες και την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης που παρακολουθεί αμέτοχη το κύμα της ακρίβειας να πνίγει τα νοικοκυριά, επεσήμανε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ν/σ περί του δικαίου του ανταγωνισμού, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Ανω του 50% από τα 8 εκ. των ενεργών πολιτών, δεν πλήρωσαν φόρο. Πάνω από 4 εκ. φορολογούμενοι οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο. Το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών αγγίζει τα 110 δις ευρώ.. Από αυτά ανεπίδεκτα είσπραξης, οριστικά χαμένα, είναι σχεδόν τα 25 δις. Χώρια το ιδιωτικό χρέος. Ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι στο 5,1%. Οι χθεσινές εκτιμήσεις της ΕΕ αναφέρουν ότι το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια. Όλα αυτά αποτελούν εφιαλτικά στοιχεία για την κοινωνία και τους πολίτες και η κυβέρνηση δείχνει να μην τα παίρνει σοβαρά υπόψη της και να επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση του βλέποντας και κάνοντας», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. «Παρακολουθείτε αμέτοχοι, γιατί η τακτική σας όπως την εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν παίρνουμε μέτρα γιατί θα επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αλλά όταν συμβεί αυτό, ξέρουμε ότι η ακρίβεια θα έχει παγιωθεί», συμπλήρωσε.
Οσον αφορά το ν/α σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία, εκπρόθεσμα κατά ένα έτος, αφού προηγουμένως φρόντισε να απαλείψει την θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Αρχής Ανταγωνισμού και αφού απομάκρυνε κατά τρόπο ανοίκειο και ανέντιμο από την ηγεσία της την κ. Θάνου.
Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε άστοχη την τροπολογία που επιβάλει τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας της επιχείρησης που κλείνει για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Τι νόημα έχει να δημοσιοποιείται το όνομα της επιχείρησης που έχει κλείσει και δεν αποτελεί κίνδυνο; Επίσης δεν περιορίζεται το μέγιστο διάστημα εφαρμογής της δημοσιοποίησης. Τυχόν προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν αναστέλλει την δημοσιοποίηση και υπάρχει το ενδεχόμενο, μετά την τελεσίδικη απόφαση που δικαιώνει την επιχείρηση να την συνοδεύει η κηλίδα της δημοσιοποίησης για ένα παράπτωμα που δεν ισχύει. Πρόκειται για προχειρότητες και τσαπατσουλιές με τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση.