Επίθεση στη κυβέρνηση για τους εξοντωτικούς ρυθμούς με τους οποίους επιχειρεί να νομοθετήσει, καταστρατηγώντας και το πνεύμα και τον τύπο του Κανονισμού της Βουλής”, εξαπέλυσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το ν/σ της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Όπως είπε, το ν/σ κατατέθηκε στις 10-1-2024 και συζητείται στην Επιτροπή στις 12-1-2024. “Ο Κανονισμός προβλέπει συζήτηση μία τουλάχιστον εβδομάδα από την κατάθεση. Επίσης απαιτεί να μεσολαβούν 7 ημέρες μεταξύ της Α και Β ανάγνωσης. Επιτρέπει σύντμηση της προθεσμίας σε δύο μέρες αλλά και αυτή την καταστρατηγείτε. Δεν είναι τυπικό το θέμα. Σήμερα κατατέθηκε το ν/σ για την επιστολική ψήφο και συζητείται την Δευτέρα. Η κατάσταση αυτή δεν μας επιτρέπει να μελετήσουμε τα νομοσχέδια και να είμαστε δημιουργικοί. Καταλαβαίνω κάποιες εξαιρέσεις στο τέλος του έτους ή όσα έγιναν τη μνημονιακή περίοδο αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το θέτουμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε. Και απευθύνομαι και στους βουλευτές της πλειοψηφίας γιατί και αυτοί, τη ίδια πίεση αισθάνονται”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε ετεροβαρές, καθώς όπως σημείωσε, η κατάρτιση έχει τη μερίδα του λέοντος και η εκπαίδευση αρκείται σε τυπικές αναφορές. “Αλλά και αυτή η κατάρτιση χρησιμοποιείται ως υπομόχλιο για να ανατραπούν δικαιώματα και παραδοχές ότι οι άνθρωποι είναι εργαζόμενοι. Γιατί έχουμε 22 μέρες πρακτική χωρίς καμία κάλυψη; Πως δικαιολογείται να δουλεύει κάποιος 8ωρο και εκτός του ατυχήματος να είναι επί ξύλου κρεμάμενος; Αυτή είναι η πολιτική σας, αλλά οι εργαζόμενοι χάνουν δικαιώματα με το πρόσχημα της κατάρτισης”, υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε: “Όταν σε ένα κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό θεσμό βάζετε συντονιστή όχι έναν εκπαιδευτικό, διαδηλώνετε τις προθέσεις σας, ότι πρόκειται για μηχανισμό κατάρτισης όπου κυρίαρχο λόγο παίζουν οι ανάγκες της αγοράς.”.
Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: “Περιμέναμε ένα ν/σ που να αναγνωρίζει πλήρη ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα στους μαθητές των δομών αυτών. Γιατί δεν είναι παιδιά της πίσω αυλής. Η περίφημη φράση του πρωθυπουργού για ψυκτικό από το Περιστέρι δεν πρέπει να γίνει βίωμα στην ελληνική κοινωνία. Αλλά βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός έθεσε εν μια νυκτί εκτός 2.500 εκπαιδευτικούς γιατί τους θεωρούσε βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο στόχος για τον οποίο θα παλέψουμε είναι για ίσης μορφωτικής αξίας και παιδευτικής δυναμικής Λύκεια”.