Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών (εναλλακτικά: «το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο»)» ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης εξέθεσε το γενικό σκοπό αυτού. Ως τέτοιο, προσδιόρισε τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του εκλογικού σώματος, καθώς και τη διευκόλυνση συμμετοχής αυτού στην άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος του εκλέγειν. Κατ’ επέκταση και τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε την επιδίωξη άρσης περιορισμών και κωλυμάτων που επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε σειρά κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που καθεμιά για τους δικές τις ιδιάζουσες αιτίες αδυνατούσε μέχρι πρότινος να προσέλθει στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, όπως λόγου χάρη άτομα μειωμένης κινητικότητας, επαγγελματίες με εποχικές δραστηριότητες εκτός περιοχής μόνιμης διαβίωσής τους, Έλληνες του εξωτερικού κα. Παράλληλα, ο Βουλευτής χαιρέτισε την επέκταση εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και σε επίπεδο εθνικών εκλογών δεδομένου ότι το ζήτημα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί ένα στοιχείο σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο δεν πρέπει να φοβίζει, αλλά ούτε και να εξορκίζεται.
Είναι γεγονός ότι αρκετά δυτικά κράτη έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια την επιστολική ψήφο. Μια διαδικασία με την οποία είναι εξοικειωμένοι πολλοί συμπατριώτες μας που διαβιούν μόνιμα σε αυτά. Η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου στην εκλογική διαδικασία έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην παρατεταμένη προσμονή των αποδήμων Ελλήνων. Πλέον οι Έλληνες της διασποράς θα αντιμετωπίζονται ως ισότιμα ενεργά μέλη της Πολιτείας, με άμεση αντανάκλαση το θετικό αντίκτυπο και την πληθώρα μηνυμάτων ευφορίας που δέχεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Ο Βουλευτής αισθάνεται υπόχρεος να τους ευχαριστήσει όλους και τον καθένα προσωπικά.
Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του κ. Βουλευτή.
Ακολουθούν τα σχετικά πρακτικά.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΔ΄
Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024
Αθήνα, σήμερα στις 23 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.06΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
………………………………
Τον λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτριος Κυριαζίδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των διαδικασιών του ήταν και παραμένει κύριος στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο και πιστά υλοποιεί, όπως έχει αποδείξει στην πράξη. Κοινός παρονομαστής δε σε αυτή την προσπάθεια είναι η ουσιαστική διευκόλυνση του πολίτη στην ενάσκηση των δικαιωμάτων του. Στο μεταρρυθμιστικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.
Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση ετών σε σχέση με άλλα προηγούμενα δυτικά κράτη, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θαρραλέα και συστηματικά έρχεται να αντιμετωπίσει ένα βασικό πρόβλημα που ανάγεται στον πυρήνα της δημοκρατίας και αφορά την ενάσκηση του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν.
Για πρώτη φορά στα χρονικά αναλαμβάνεται μια ειλικρινής πρωτοβουλία, να διερευνηθεί στο μέγιστο δυνατό το εκλογικό σώμα, να διευκολυνθούν σε απόλυτο βαθμό οι εκλογείς και κατ’ αποτέλεσμα να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες, αρχής γενομένης από τις εκλογές για την ανάδειξη των εθνικών αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο και βεβαίως και για τις εθνικές εκλογές. Ιδιαίτερα δίνεται η δυνατότητα σε αδυνατούντες να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία που για λόγους, παραδείγματος χάρη αναπηρίας ή εργασίας -αν είναι εποχικοί εργαζόμενοι κ.λπ.- είναι αναγκασμένοι κάτω από αυτό το καθεστώς να μην μετέχουν.
Η δε κατατεθείσα Υπουργική Τροπολογία περί επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές ως προς τους εκτός επικρατείας εκλογείς, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος αποτελεί άλλο ένα βήμα, το οποίο πρέπει όλοι μας να χαιρετίσουμε. Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 4648/2019 περί διευκόλυνσης της άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, η Κυβέρνησή μας θέσπισε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους εκτός Ελλάδος διαβιούντες να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, πρωτοβουλία η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα θέλω να πιστεύω ότι υπηρετούμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς αυτής από διαφορετικά πολιτικά μετερίζια. Μπορεί να διαφωνούμε και ενίοτε να συμφωνούμε, αλλά στα θεσμικά ζητήματα η φωνή οφείλει να είναι μία ενιαία και όχι υβριστική.
Ειλικρινά θα πω ότι στεναχωρήθηκα και θα έλεγα ότι απογοητεύτηκα από τη στάση του συναδέλφου του ΠΑΣΟΚ που προ ολίγου κατήλθε του Βήματος, όπου η στάση και η συμπεριφορά του με εξέπληξε, το επαναλαμβάνω. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Εμείς επιδείξαμε και μας διακρίνει μια σύνεση, μια ομοθυμία, αλλά εσείς είστε επικίνδυνοι και τυχοδιώκτες».
Εγώ ως Βουλευτής από ένα μικρό νομό και άλλοι συνάδελφοι, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, είμαστε τυχοδιώκτες; Για ποιο πράγμα; Για ποιο ζήτημα; Και ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε ίδιοι». Ευτυχώς, δεν είμαστε ίδιοι κάτω από αυτή τη στάση και συμπεριφορά.
Και βεβαίως θα περίμενα από την Προεδρεύουσα να του ζητήσει να ανακαλέσει και να εγκαλέσει τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Και κατέληξα σε αυτό που ήθελα να το αναφέρω, αλλά το απέφευγα, ότι ενδεχομένως και η ψήφος των ομογενών, εάν δεν ερχόταν και ψηφιζόταν με εκατόν πενήντα μία ψήφους να μη γινόταν από πλευράς της Αντιπολίτευσης αποδεκτή, όπως δεν γίνεται, όπως βλέπω αναφορικά με τις εθνικές εκλογές.
Πιστεύω η πίεση η εκλογική, η οποία θα προερχόταν από την δική του στάση και συμπεριφορά, θα εκλαμβανόταν και από τους ομογενείς μας, αρνητικά. Και αυτό ήταν που ακούγεται, ότι ναι, εμείς θα είμαστε θετικοί ως προς το ζήτημα των ευρωεκλογών. Το ζήτημα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί ένα στοιχείο σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο δεν πρέπει να φοβίζει, αλλά ούτε και να εξορκίζεται.
Η δημοκρατία μας και το αντιπροσωπευτικό σύστημα που όλοι υπηρετούμε -θέλω να πιστεύω- απαιτεί συμμετοχή και θέλει ενεργούς πολίτες και ενεργοί πολίτες -κακά τα ψέματα- είναι εκείνοι που ψηφίζουν. Και πράγματι, η ψήφος είναι εκείνη που ενισχύει τους θεσμούς και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές.
Δεν θα ήθελα να κουράσω και να επεκταθώ στις κατ’ ιδίαν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Τα κρίσιμα άρθρα από 6 έως 28, όπου και ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων της επιστολικής ψήφου, τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, την εγγραφή και ενημέρωση αυτών και τα λοιπά διαδικαστικά θέματα ως προς την αποστολή και το περιεχόμενο των ειδικών φακέλων, τη διαδικασία της ψηφοφορίας και τη διαλογή των ψήφων, διακρίνονται για τη σαφήνεια και το εξαιρετικά εξαντλητικό περιεχόμενο που παρέχει κάθε περαιτέρω ανάλυση. Άλλωστε, είχαμε τη δυνατότητα στην Επιτροπή να συζητήσουμε εξαντλητικά.
Όμως, επιτρέψτε μου κλείνοντας μια γενική αναφορά. Προέρχομαι από έναν μικρό νομό, το νομό Δράμας, απ’ όπου μεγάλος αριθμός συμπολιτών μου μετανάστευσε τις προηγούμενες δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου και βεβαίως, κυρίως στη Γερμανία. Είχα δεκάδες τηλέφωνα, κλήσεις, μηνύματα, ότι επιτέλους πραγματοποιείται αυτό που προσμέναμε όλοι ως απόδημοι. Είναι και πραγματικά -και το πιστεύω- μια ευκαιρία όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας να αισθανθούν στην πράξη ότι είναι και παραμένουν ενεργά μέλη της πολιτείας μας, της Ελλάδας μας. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει φωνή σε όλους τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν εκτός Μητροπολιτικής Ελλάδος.
Τη φωνή αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έχουμε ανάγκη και πρέπει να επιδιώκουμε να ακούγεται.
Για τους λόγους αυτούς στηρίζω το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου και σας καλώ να το ψηφίσουμε όλοι μαζί ως μια συμβολική ένδειξη ενότητας του Ελληνισμού.
Σας ευχαριστώ και συγγνώμη αν προηγουμένως έκανα μια ιδιαίτερη αναφορά, αλλά ειδικά προσωπικά το είχα ανάγκη.
Σας ευχαριστώ και για την κατανόησή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Κυριαζίδη.
…………
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 23.21΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο, ημέρα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης και ψήφισης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Καληνύχτα σας, πάντα με υγεία.