Θ. Ξανθόπουλος: Κατάθεση Αναφοράς με την κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών για κήρυξη του νοσοκομείου Δράμας ως “άγονου”, κάλυψη των κενών και δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Φροντίδας καρκινοπαθών
Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά, δημοσίευμα της εφημερίδας Χρονικά της Δράμας, με την κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούν την ενίσχυση του νοσοκομείου, τον χαρακτηρισμό του ως άγονο, την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και την προσθήκη Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας Καρκινοπαθών.
“Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ακριτική περιοχή μας είναι η υποστελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας και η δυσλειτουργία της ΠΦΥ. Ο νομός μας συμπεριλαμβανομένου των Δήμων Νευροκοπίου και Παρανεστίου ανήκει στις απομακρυσμένες, παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές. Πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας είναι να χαρακτηριστεί «Άγονο» το Νοσοκομείο μας, ώστε να δοθούν κίνητρα (οικονομικά και επαγγελματικά) σε νέους ιατρούς του ΕΣΥ, να το στελεχώσουν”, επισημαίνεται στην επιστολή.
Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι: “Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας αριθμεί πάνω από 1000 εγγεγραμμένα μέλη που μετακινούνται συνεχώς σε όμορους νομούς για να λάβουν την θεραπεία τους ενώ για την παρακολούθηση και τους τακτικούς ελέγχους εξυπηρετούνται από έναν Παθολόγο Ειδικό Ογκολόγο αποσπασμένο από το Θεαγένειο ο οποίος καλείται να κάνει Ογκολογικό ιατρείο μια φορά την εβδομάδα…Ο Ογκολόγος υποχρεώνεται την μοναδική μέρα που εργάζεται στο νοσοκομείο μας να εξυπηρετεί τουλάχιστον 30 ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε τον όγκο της δουλειάς αυτού του ιατρείου που λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, εξυπηρετώντας όλο τον νομό; Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι αναφερόμαστε σε ένα νομό με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, με πληθυσμό υπερηλίκων και με αυξημένο ποσοστό ανεργίας”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 προς το «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο μετακινήθηκαν 1364 ασθενείς από Δράμα, 298 ασθενείς στο Γ.Ν.Παπαγεωργίου,56 ασθενείς στο Γ.Ν. Παπανικολάου, 78 στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και 710 ασθενείς στο Γ.Ν. Καβά-λας (σύνολο 2506 ασθενείς).”.
Ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Συλλόγος Καρκινοπαθών του νομού μας ζητούν από την κυβέρνηση να χαρακτηριστεί Αγονο το νοσοκομείο Δράμας για να δοθούν οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα προσέλκυσης νέων ιατρών, να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις της Παθολογικής κλινικής, μια θέση Παθολόγου- Ογκολόγου και όλες οι κενές και κενούμενες θέσεις. Ζητούν επίσης- την δημιουργία αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ, την δημιουργία ενιαίου Παθολογικού Τομέα και την προσθήκη Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας ( ΜΗΘ καρκινοπαθών). Όπως αναφέρουν η Ογκολογική φροντίδα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο (παρά μόνο σπάνια), αλλά λαμβάνουν την θεραπεία τους ως εξωτερικοί ασθενείς. Έτσι διατηρούν τους ρυθμούς της ζωής τους και της εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, μια ΜΗΘ αποτελεί τη βασική μορφή ογκολογικής φροντίδας.
Με δεδομένη την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του νοσοκομείου Δράμας και ενίσχυσης του σε ιατρικό προσωπικό, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας να ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα.
Ακολουθεί η Αναφορά