Μάιος 2024 – «Αρχαιολογικός Χώρος Μίεζας. Νυμφαίο»
Από τους καλύτερα διατηρημένους μακεδονικούς τάφους, που έχουν έλθει στο φως μέχρι σήμερα, είναι αυτός της Κρίσεως, ένα από τα σημαντικότερα ταφικά μνημεία της αρχαίας Μίεζας, κατασκευασμένος στην πορεία του αρχαίου δρόμου που ένωνε την πόλη με την Πέλλα.
Οφείλει την ονομασία του στη μοναδική για την αρχαία τέχνη ζωγραφική παράσταση που τον διακοσμεί και έχει ως θέμα την Κρίση του νεκρού. Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι π.Χ. και ξεχωρίζει ανάμεσα στους μακεδονικούς τάφους για τις μνημειώδεις διαστάσεις του και την επιβλητική του πρόσοψη, όπου συνδυάζονται ο δωρικός και ο ιωνικός ρυθμός.
Στο κάτω τμήμα της πρόσοψης, ανάμεσα στους δωρικούς ημικίονες, παριστάνεται, σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, ο ψυχοπομπός Ερμής που οδηγεί τον νεκρό στους Κριτές του Κάτω Κόσμου, Αιακό και Ραδάμανθυ. Η ζώνη με τα τρίγλυφα και τις μετόπες, όπου παριστάνεται Κενταυρομαχία, η ιωνική ζωφόρος με ανάγλυφες σκηνές μάχης και τα επτά εικονικά παράθυρα συμπληρώνουν την εντυπωσιακή πρόσοψη του ταφικού οικοδομήματος στο πάνω μέρος.
Μαζί με Ιφιγένεια Τσομπανίδου επισκεφτήκαμε ιδιωτικά τον Μακεδονικό Τάφο για συναισθηματικούς λόγους, γνώσης και ενημέρωσης. Αποκομίσαμε συναισθήματα υπερηφάνειας και θαυμασμού για το Αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα.
Βίντεο
Εικόνες
Πηγή :https://www.aigai.gr/arxaiologikos-xoros-miezas/sxetika