Μάιος 2024 – «Αρχαιολογικός Χώρος Μίεζας. Νυμφαίο»
Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας εντοπίστηκε το 1992 και ανασκάφθηκε σταδιακά από το 1993 και μετέπειτα. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του υλοποιήθηκαν σε δύο περιόδους (2007-2008 και 2011-2014) στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Έκτοτε κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, ζωντανεύει με ποικίλες κατά προορισμό εκδηλώσεις και παραστάσεις.
Με τις αρχαιολογικές έρευνες αποδείχθηκε η ύπαρξη τριών κατασκευαστικών φάσεων. Η παλαιότερη και σύγχρονη με το γυμνάσιο φάση χρονολογείται στην ύστερη κλασική/πρώιμη ελληνιστική εποχή (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.).
Το θέατρο στη σημερινή του μορφή ανήκει στην τρίτη και τελευταία φάση του 2ου αι. μ.Χ. Πρόκειται για ένα μεγάλο σχετικά θέατρο με ορχήστρα διαμέτρου 22 μ., που είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου με θέα τον κάμπο. Το λαξευμένο στο φυσικό πωρόλιθο κοίλο έχει πέντε κερκίδες, ενώ από τις αρχικά 19 σειρές εδωλίων σώζονται σήμερα οι επτά. Το σκηνικό οικοδόμημα, που βρισκόταν στα ανατολικά της ορχήστρας, διαμόρφωναν το προσκήνιο, το κτήριο της σκηνής και δύο παρασκήνια. Τον 4ο αι. μ.Χ., μετά την εγκατάλειψη του θεάτρου, ο χώρος χρησιμοποιείται ως λατομείο για την εξόρυξη πωρολίθου και νεκροταφείο.
Μαζί με Ιφιγένεια Τσομπανίδου επισκεφτήκαμε ιδιωτικά τον Μακεδονικό Τάφο για συναισθηματικούς λόγους, γνώσης και ενημέρωσης. Αποκομίσαμε συναισθήματα υπερηφάνειας και θαυμασμού για το Αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα.
Βίντεο
Εικόνες