Η Περιφερειακή Παράταξη ΑΜΘ «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κατέθεσε επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή με θέμα «Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα».
Ακολουθεί η επερώτηση:
Θέμα «Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα»
Κύριε Περιφερειάρχη,
όπως γνωρίζεται η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τα νερά του ποταμού Άρδα, που υπογράφηκε το 1964, ρυθμίζει την διοχέτευση υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα προς την ελληνική πλευρά. Η συμφωνία αυτή, λήγει στις 9 Ιουλίου 2024, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για το μέλλον της άρδευσης στην περιοχή του Βορείου Έβρου.
Σημαντικά Στοιχεία:
- Ιστορικό: Η συμφωνία του 1964 υπογράφηκε ως μέρος της αποζημίωσης για τις πολεμικές καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- Υδάτινες Ποσότητες: Η Βουλγαρία διαχέει ετησίως 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρδεύοντας περίπου 220.000 στρέμματα στην περιοχή του Έβρου.
- Οφέλη: Η συμφωνία τροφοδοτεί άμεσα και έμμεσα την άρδευση, ενισχύει τον υδροφόρο ορίζοντα και συμβάλλει στην ύδρευση της περιοχής.
- Λήξη και Διαπραγματεύσεις: Η επικείμενη λήξη της συμφωνίας πυροδοτεί ανησυχίες στους αγρότες και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανανέωση της.
Επιδράσεις:
- Αγροτική Οικονομία: Η αβεβαιότητα για το μέλλον της άρδευσης απειλεί την αγροτική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.
- Περιβάλλον: Η μείωση της ροής του νερού μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ερημοποίηση και η υποβάθμιση των υγροτόπων.
- Τοπικές Κοινωνίες: Η ανασφάλεια για την υδροδότηση δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες.
Κύριε Περιφερειάρχη όπως γνωρίζετε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» αλλά δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι δεν το καταφέραμε.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή
1) Αν και πως έχει παρέμβει για την επίτευξη μίας νέας, αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα της, ώστε να διασφαλισθεί η υδάτινη ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.
2) Ποιες κινήσεις και πιέσεις θα ασκήσει προς την κυβέρνηση από δω και πέρα βάσει και των αρμοδιοτήτων της που είναι η διαχείριση στα τοπικά θέματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως η υλοποίηση έργων υποδομής, η προώθηση της αγροτικής παραγωγής και η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
3) Έχετε ενημέρωση για τις διεργασίες για νέα τη συμφωνία, με αρμοδίους φορείς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης από την ελληνική πλευρά?
Για την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»
Ηλιόπουλος Στέργιος