Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας, ένα θέμα που έχει ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες από τα Υπουργεία Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής και οι μελέτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδάτινων πόρων.
Ο νομός Δράμας, ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός τόπος, βιώνει έντονα τη λειψυδρία, με τα ποτάμια και τις γεωτρήσεις να έχουν στερέψει, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν μείωση έως και 20% στην αγροτική παραγωγή. Τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται στις πεδιάδες της Δράμα, αλλά επεκτείνονται σε περιοχές όπως το Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όπως το «Ύδωρ 2», με συνολικό προϋπολογισμό 192 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα προγράμματα ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα ακολουθήσουν, απαιτούν άμεση δράση και προετοιμασία μέσω των απαραίτητων μελετών, ώστε να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.
Οι συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, για την εκμετάλλευση υδάτινων πόρων πρέπει να ανανεωθούν και να επεκταθούν. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για τον ποταμό Νέστο, όπου η λήξη της συμφωνίας για συμφωνία εκμετάλλευσης είναι 2031, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δυσμενείς διαπραγματεύσεις, όπως με τον Άρδα του Έβρου που αντιμετωπίσαμε φέτος.
Συμπερασματικά, ο κ. Βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση του προβλήματος και την αποφυγή καθυστερήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια πολύτιμων πόρων. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, όπως τόνισε, και πρέπει να επικεντρωθούμε σε ουσιαστικές λύσεις, αποφεύγοντας άσκοπες αντιπαραθέσεις.
Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του κ. Βουλευτή: