Μνημείο σφαγιασθέντων και αιχμαλωτισθέντων από τους Βουλγάρους το 1913 στο Δοξάτο Δράμας.
Το Δοξάτο είναι μια κωμόπολη 3.500 περίπου κατοίκων. Βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Δράμα και Καβάλα σε απόσταση 10 και 25 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, η περιοχή της Δράμας βιώνει μια από τις χειρότερες Βουλγαρικές Κατοχές. Είναι η τρίτη κατά σειρά, κατά την οποία οι κάτοικοι της Δράμας έχουν να κάνουν με μια σειρά από βουλγαρικές θηριωδίες με σφαγές και εκτελέσεις.
Η περιοχή του Δοξάτου, για τρίτη φορά, δέχεται το απίστευτο μένος των βουλγαρικών στρατευμάτων της εποχής, τα οποία βυθίζουν για άλλη μια φορά το Δοξάτο στο πένθος.
Στην πρώτη Βουλγαρική κατοχή το 1913, Βούλγαροι στρατιώτες μπαίνουν στο Δοξάτο, μια από τις πλουσιότερες κωμοπόλεις της περιοχής, σφάζουν, καίνε και λεηλατούν.
Το καλοκαίρι του 1917, βουλγαρικά στρατεύματα επιστρέφουν στην περιοχή, μπαίνουν στο Δοξάτο και όσοι άντρες έχουν διασωθεί από τη σφαγή του 1913 τους σύρουν ομήρους στη Βουλγαρία. Περισσότερα από 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο τους.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ελλάδα βιώνει την τριπλή κατοχή, οι Βούλγαροι έχουν στόχο τους και πάλι το Δοξάτο, σφαγιάζονται και πάλι κατοίκους της κωμόπολης.
Είναι η εποχή κατά την οποία, το Δοξάτο, η περιοχή της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται υπό την κατοχή των Βουλγάρων και των συμμάχων τους Γερμανών και Ιταλών και εκτελούν για αντίποινα περισσότερους από 350 άνδρες ηλικίας 16 έως 50 ετών. Από τις τρεις βουλγαρικές επιδρομές, το Δοξάτο θρήνησε πάνω από 1.124 ψυχές, ενώ στα νεότερα χρόνια, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, οι Βούλγαροι στρατιώτες της εποχής, σκοτώνουν συνολικά 2.140 άτομα σε όλη την περιοχή της Δράμας. Η υπόθεση έχει καταγραφεί ως σφαγή του Δοξάτου, όπου υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα, αλλά επεκτάθηκε στην πόλη της Δράμας και σε 22 χωριά.
Το μνημείο έγινε τον μήνα Σεπτέμβριο του 1985 ως ελάχιστος φόρος τιμής για τα παλικάρια του Δοξατου που σφαγιάστηκαν αγριώς απο του Βουλγλαρους και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Εθνικής αξιοπρέπειας την 29η Σεπτεμβρίου 1941.
Στο χώρο του μνημείου το 2007 ανεγέρθηκε μουσείο με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Δοξάτου κ. Χατζηλαζάρου Αναστάσιο και την συμμετοχή του συλλόγου Πρωτοβουλία και Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Δοξάτου.
Είσης,το 2006 ανεγέρθηκε και το εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Δοξάτου Παπαδόπουλου Νικολάο, με τη συμμετοχή του συλλόγου Πρωτοβουλίας και Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Δοξάτου ( Ε. Δόδου πρόεδρος, Ν. Αλεξίου Αντιπρόεδρος, Γ. Τζιτζιμπάσης Γραμματέας, Δ. Σαμαρά Ταμίας, Ι. Βουλγαράκης Μέλος και Μ. Ζυρνόβαλη μέλος).
Το μνημείο βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το Δοξάτο, στον δρόμο προς Αδριανή Δράμας.
Βίντεο
Εικόνες