Δεκέμβριος 2024 – Μετρό Θεσσαλονίκης. -Σταθμός Αγίας Σοφίας
Στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, στο κομβικό σημείο της διασταύρωσης του decumanus maximus (οδός Εγνατία) με τον cardo (στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας), διαμορφώνονται κιονοστήρικτες ημικυκλικές στοές, που όριζαν μαρμαρόστρωτες πλατείες.
Αρχαιολογικός χώρος στη Βόρεια Είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας.
Ένας σύνθετος αρχαιολογικός χώρος, με διατηρημένα κατά χώραν ευανάγνωστα μνημειακά αρχιτεκτονικά σύνολα της βυζαντινής περιόδου (έλη 4ου -14ος αι), ήρθε στο φως με αφορμή τις ανασκαφές για την κατασκευή της βόρειας εισόδου του Μετρό, στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Πρόκειται γα το ανατολικό ήμισυ σιγμοειδούς (σίγμα) , ημικυκλικής μαρμαρλοστρωτης πλατείας με κιονοστληρικτη στοά, που ανεγέρθηκε το 6ο αι. Αργότρερ,και κυρίως από τον 10ο έως τον 13ο αι., στην ίδια περιοχή οργανώνεται μια γειτονιά της βυζαμντινής αγοράς της πόλης, με δίχωρα και μονόχωρα καταστήματα και εργαστήρια κεραμικών και αργυροχρυσοχοϊας , μεταλλουργίας και υαλουργίας.
Στην όψιμη υστεροβυζαντινή εποχή (τέλη 14ου-αρχές 15ου αι.) χρονολογείται μόνόχωρο ταφικό ναϋδριο, που διατηρείται στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου.
Ακολουθούν ολιγόλεπτο βίντεο με φωτογραφίες από νυχτερινή επίσκεψη στον σταθμό.
εικόνες