Το Μουσειακό Εκθετήριο Αγροτικής Ανάπτυξης & Λαογραφίας του Προσφυγικού Ελληνισμού Πτελέας Δράμας είναι ένα στολίδι της περιοχής και βρίσκεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πτελέας, που κτίσθηκε από τους πρόσφυγες πρώτης γενεάς τα πρώτα χρόνια εγκατάστασής τους και νυν Μουσειακό Εκθετήριο μετά την παρέμβαση και μετατροπή του με περιφερειακό πρόγραμμα – LEADER (EOK) και με την προσωπική εργασία των Πτελεωτών, μελών του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Πτελέας Δράμας « ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ( 2005- 2010).
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Στους δύο προθαλάμους των εισόδων του Μουσείου γίνεται παρουσίαση, με φωτογραφίες και αντικείμενα, του αγώνα επιβίωσης και της καθημερινότητας των προσφύγων πριν και μετά την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα. Στολές, ενδυμασίες (Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών), ήθη και έθιμα, ιστορικές και κοινωνικές στιγμές, κοινωνική εξέλιξη, εκπαίδευση, ασχολίες, τελετές.
Αναπαράσταση κατά διαμερίσματα παραδοσιακών επαγγελμάτων (ξυλουργού, σαγματοποιού (σαμαρά), υποδηματοποιού, μελισσοκόμου).
Αγρότης που οργώνει με το άλογό του, σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιεί.
Αγρότης που θερίζει με δρεπάνι, δεμάτια , τουργκάνα, τσατάλες, μυλόπετρες, κόσκινο, παλαμάρια.
Παιδικά παιχνίδια των προσφυγόπουλων: σφεντόνα, τόξο, αετός, καροτσάκι συρμάτινο, τροχούλι, τσιλίκι,, σβούρα, μπίλιες.
Ο σιδεράς με το αμόνι του , τη φουφού, το φλόγιστρο και μεταλλικές κατασκευές του.
Το προσφυγικό σπίτι χτισμένο με λεπτά (τσίτες), πέτρες και σοφά χώματος με άχυρο. Το κυρίως δωμάτιο (οντάς) όπου ζούσε η οικογένεια.
Το αργαλειό της οικογένειας για τα ρούχα και κουρελούδες. Οι βιτρίνες με εργαλεία, κουδούνια, μουσικά όργανα, αγροτικά και άλλα εργαλεία, σχολικά όργανα κλπ.
Το μοναδικό αυτοσχέδιο ξύλινο αργαλειό που βρέθηκε στην Πτελέα και διέσωσε ο αείμνηστος οπλαρχηγός Α΄ καπετάνιος και έφεδρος Λοχαγός μετέπειτα, διακριθείς στην αντίσταση κατά των Βουλγάρων ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ( καρά – Βασίλ).
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ:
Ο εξωτερικό περίβολος του Μουσειακού Εκθετηρίου, η σούστα, τα κάρα κλπ. Δείχνουν την εξέλιξη των μεταφορικών μέσων των προσφύγων – αγροτών.
Η πέτρινη εξέδρα υπαίθριων εκδηλώσεων.
Περιμετρικά στις πέτρινες εσοχές σε σχήμα καμάρας, οι ιστορικές μορφές του Ελληνισμού Μικρασίας- Πόντου & Ανατολικής Θράκης- Ρωμυλίας ,από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την αποκατάσταση των προσφύγων, κοσμούν και τιμούν το χώρο τους.
ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Αναπαράσταση οράματος του Ευαγγελιστή Ιωάννη, της γνωστής Αποκάλυψης μελλόντων να συμβούν, στην ανθρωπότητα.
Το Μουσειακό Εκθετήριο λειτουργεί κατά τις ημέρες από Δευτέρα – Σάββατο και ώρες 09:00 – 14:00.
Υπεύθυνοι για επικοινωνία είναι: Βασιλειάδης Γιώργος, κιν. 6973794993, Τεπελίδης Κυριάκος, κιν. 6946779090, Πουγιούδογλου Κων.- Ελένη, τηλ. 2521097441 & Μαραπίδης Παρασκευάς , κιν. 6995620418
Βίντεο
Εικόνες