Μοναδική η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχτές 29/09/22 στο προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.
Η συμβολή του Μακαριστού επισκόπου ήταν πάντα καίρια ως οραματισμός. Στοχευμένος αγώνας και επίτευξη στόχου.
Εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα Μητροπολίτη μας. Το εγχείρημα επιτεύχθηκε με υπομονή και επιμονή, τόσο του ιδίου όσο και των συμμετοχόντων φίλων-συνεργατών, πολύ σημαντική.
Στις 17:00 ώρα έγινε υποδοχή εκπροσώπου της Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και της Ηγεσίας του Μουσείου της Βίβλου.
Ακολούθησε δοξολογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Έγινε προσφώνηση Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Απονομή του Μεγαλόσταυρου μετά Αστέρος της Ι. Μ. Δράμας στον Εντιμ. Κ. Steve Green, Ιδρυτή και Προέδρου του Δ.Σ. Του ΜΤΒ.
Στον προαύλιο χώρο πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και εισηγήσεις από την Οσιωτ. Αντωνίνης Μοχαχής, Ηγουμένης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, Καθ. Δρος Ελισάβετ Προδρόμου, Μέλους του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΜΤΒ,
Δρος Jeff Kloha, Επικεφαλής Επιμελητή του ΜΤΒ
Εισηγήσεις από Δρ Brian Hyland, Αναπληρωτή Επιμελητή Μεσαιωνικών Χειρογράφων του ΜΤΒ, Καθηγητής Δρος Γεωργίου Παπάζογλου, Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ και η ομιλία εκπροσώπου της Α.Π.Θ. του Οικομενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι βουλευτές Δράμας, κ. Μπλούχος και κα. Κεφαλίδου, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης, ο πρ. βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, άλλοι αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Έκλεισε η εκδήλωση με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Παράδοσης και Παραλαβής.
Σπουδαίοι ομιλητές οι οποίοι άξια απέσπασαν τον θαυμασμό του ακροατηρίου για την αμεσότητα του λόγου, του εγχειρήματος και του πάθους, για του λόγο της εκδήλωσης, οι οποίοι για χάρη της συγκεκριμένης τελετής ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ιστορικό κειμηλίου:
Ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και καλύτερα σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα Ευαγγέλια, γραμμένο στο τέλος του 10ου αρχές του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί, την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, από την ιστορική ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης, επιστράφηκε στους αρχικούς του κατόχους, όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα», ύστερα από μια μακρά διαδρομή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Ευαγγέλιο του 11ου αιώνα που εκλάπη από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης το 1917 από τον Βούλγαρο Βλαδίμηρο Σις και ταξίδεψε μέσω της Τσεχίας και της Γερμανίας στην Αμερική, βρίσκεται πλέον πίσω στην Ελλάδα, στην Μονή Εικοσιφοινίσσης στο όρος Παγγαίο, χάρη, στις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελήμονας, πλαισιωμένος από την ηγουμένη της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης μοναχή Αντωνίνη και την αδελφή Ισιδώρα, η οποία ασχολήθηκε με την επιστροφή του κειμηλίου, δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίηση της τοπικής εκκλησίας της Δράμας αλλά και της αδελφότητας της μονής για το σημαντικό γεγονός του επαναπατρισμού ενός τόσο σημαντικού κειμηλίου.
Το νέο χειρόγραφο, με αριθμό ταξινόμησης 220, αφορά σε ένα περγαμηνό ευαγγέλιο που είχε εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια καθώς δεν βρίσκονταν στα κλεμμένα κειμήλια που φυλάσσονται στο ιστορικό μουσείο της Σόφιας. Το Ευαγγελιστάριο εκλάπη, μεταξύ άλλων χειρόγραφων και κειμηλίων, από την ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας τον Μάρτιο του 1917, κατά την Α’ Βουλγαρική κατοχή και επιστρέφει στον φυσικό του χώρο με οικειοθελή απόφαση του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσιγκτον, στην κατοχή του οποίου βρίσκονταν από το 2014.
Δείτε βίντεο
Ακολουθούν φωτογραφίες