Από το αρχείο του Γιώργου Νάτση
Ο Κίμων Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1930 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας και σε ηλικία 10 χρονών μετακόμισε οικογενειακώς στη Δράμα.
Από 7 χρονών άρχισε να μαθαίνει τη θέση του τερματοφύλακα καθώς είχαν φτιάξει μπάλες με πατσαβούρια και τον έριχναν για να πέφτει. Σε ηλικία 16 χρονών (1946) άρχισε να παίζει στην Ελπίδα Δράμας. Ξεκίνησε μία πορεία 19 ετών, μέχρι το 1965 όπου και σταμάτησε το ποδόσφαιρο οριστικά αφήνοντάς του πολλά τραύματα ακόμη εμφανή και σήμερα. Δικαιολογημένα έχει γραφεί το όνομά του ως ο κορυφαίος στη δεκάδα τερματοφυλάκων όλων των εποχών όπως και φυσικά το δήλωσε πρόσφατα ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ελλάδος Αντώνης Γεωργιάδης.
Ο μεγάλος δάσκαλός του ήταν ο προπονητής της Ελπίδας Νίκος Πάγκαλος καθώς του οφείλει πάρα πολλά γιατί είναι ο άνθρωπος που τον πήρε από το χέρι για να υπογράψει, ύστερα από μίνι πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ίδιος με τις γειτονιές της Δράμας για την ανεύρεση ταλέντων. Στην πρώτη προπόνηση τού είπε «εσύ μικρέ σε τρεις μήνες θα παίξεις στην πρώτη ομάδα και σε έξι μήνες θα είσαι ο καλύτερος τερματοφύλακας Αν. Μακεδονίας και Θράκης».
Καθιερώθηκε ως βασικός τερματοφύλακας στην Ελπίδα και έκανε πολλά παιχνίδια. Τον ζητούσαν πολλές ομάδες, όπως ο Παοκ Θεσσαλονίκης, ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης και τελευταία στιγμή χαλούσε όλο η μεταγραφή, αφού έβαζε εμπόδιο ο πρόεδρος της Ελπίδας και τότε Δήμαρχος Δράμας κ. Νικηφορίδης όπου του έλεγε -αν φύγεις εσύ τι θα κάνει η Ελπίδα. Θυμάται την πρόταση που του έγινε από τον Παναθηναϊκό, από μέλος της Διοίκησης και ιδιοκτήτη «Άλευρα Αραβοσίτου Γιώτης», να γίνει κι αυτός συνέταιρος στη εταιρία. Το 1952 έλληνας υφασματοπώλης που ζούσε στη Γαλλία, του έκανε πρόταση να μεταγραφεί στην Γαλλική REMS αλλά αρνήθηκε.
Από τα παιχνίδια που έμειναν στην μνήμη του βαθειά ήταν, η νίκη τους με 5-1 την Δόξα Δράμας, όπου είχε κάνει θεαματικές αποκρούσεις και ο κόσμος τον σταματούσε στο δρόμο και τον ρωτούσε –τι παιχνίδι έκανες στο 5-1;- το άλλο παιχνίδι ήταν στα Σκόπια όταν παίξανε οι Εθνικές ομάδες Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας και πρώτη φορά αγωνίσθηκε σε χόρτο αν και ηττήθηκαν με 5-1, συνέχεια ήταν στο αέρα από την ασφυκτική συνεχή πίεση του αντιπάλου. Οι Γιουγκοσλάβοι τον πλησίαζαν και τον ακουμπούσαν και του έλεγαν –είσαι από λαστέξ;
Το ψευδώνυμο «Τίγρης» ή «Αίλουρος» το έγραφαν σε πανό οι φίλαθλοι της Ελπίδας.
“ΚΙΜΩΝ απέδειξε ότι είσαι πρώτος στην Μακεδονία” γράφουν οι φίλαθλοι στο πανό.
Στο γάμο του που έγινε στον Νεροφράκτη Δράμας, πέρασε κάτω από μία ασπίδα με μπάλες παρουσία και του αρχηγού της ΕΟΔΑ (εθνική οργάνωση Δοξαίων) Τσακίρη Παναγιώτη με το ψευδώνυμο Μαρόπουλος.
Ο Κίμων σήμερα είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ και μένει μόνιμα στο Μοναστηράκι Δράμας και όταν ο Κεραυνός Μοναστηρακίου αγωνίζεται στην έδρα του, πάντα βρίσκεται στη κερκίδα και παρακολουθεί τον αγώνα. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε κάτω από τα δοκάρια της εστίας του γηπέδου Μοναστηρακίου να μας κάνει μαθήματα τεχνικής των κινήσεων του τερματοφύλακα.
Μπορείτε να τον δείτε στο βίντεο που μιλά αποκλειστικά στο Dramania.gr για τους τραυματισμούς του, για τον προπονητή του Νίκο Πάγκαλο, τον φίλο του Αντώνη Γεωργιάδη: Κίμων Θεοδωρόπουλος-Ο Αίλουρος της Ελπίδας Δράμας
Εικόνες