Από το αρχείο του Γιώργου Νάτση

Ο Σάκης Διονυσιάδης από την μοιραία εκείνη μέρα, όπου σε ηλικία 77 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, απεβίωσε στις 28 Ιουνίου 2018.
Ο Σάκης Διονυσιάδης ήταν παλιός τερματοφύλακας της Δόξας Δράμας, του ΠΑΟΚ, του Πανδραμαϊκού και του Πανσερραϊκού.

Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 11 ετών το 1952 από τους μικρούς (τσικό) της Δόξας Δράμας και κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού έφηβος (18 χρόνων), παρά τον έντονο ανταγωνισμό στη θέση αυτή, αφού η Δόξα Δράμας διέθετε παραδοσιακά εκπληκτικούς τερματοφύλακες.

Έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Δόξας για πρώτη φορά το 1959 με προπονητή τον Παπαρσενίου στον αγώνα ΑΡΗΣ-ΔΟΞΑ 1-0. Στον Άρη τότε που είχε εξαιρετική ομάδα έπαιζαν μεγάλοι παίκτες, όπως ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο Παπουτσόπουλος κα, αλλά και η Δόξα είχε μια εξαιρετική ομάδα και μάλιστα με το αστέρι τον ΝεοτάκηΛουκανίδη στις τάξεις της. Ο Σάκης Διονυσιάδης έπαιξε βασικός τερματοφύλακας τα χρόνια από το 1959 έως και το 1975.

Το 1969 μεταγράφηκε στον Π.Α.Ο.Κ., όπου μετά το γνωστό περιστατικό που πήγαν στην Τούμπα μαζί με τον Μήτσο Παρίδη καβάλα σε ένα γάιδαρο γιατί δεν έβρισκαν μεταφορικό μέσο να πάνε στην προπόνηση, ο τότε προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. Τσάκναντυ τους έδιωξε. Μετά τον ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Δράμα και εντάχθηκε στην ομάδα του τότε ανερχόμενου Πανδραμαϊκού. Στην συνέχεια μεταγράφηκε στον ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ για 3 χρόνια και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1975 σε ηλικία 34 ετών.
Έπαιξε σε 75 αγώνες Α’ Εθνικής και έπιασε συνολικά τέσσερα πέναλτι. Δύο του Νεστορίδη 1960 – 1962 (Είχε πει τότε ο Νεστορίδης, ο πανύψηλος εικοσάχρονος τότε Σάκης Διονυσιάδης ήταν ο μόνος Έλληνας τερματοφύλακας που με σταμάτησε από τα 11 μέτρα) , από τα λεγόμενα άπιαστα του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι τώρα και δύο του Ύβ Τριαντάφυλλου το 1973 στο ίδιο παιχνίδι, όπου όμως ο Διονυσιάδης δέχτηκε έξι γκολ (Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός 6-0).


Θεωρείται ακόμη και σήμερα από τους καλύτερους τερματοφύλακες στις εξόδους παρά το μέτριο για τη θέση του και την εποχή του ύψος.

Ο Σάκης Διονυσιάδης ήταν αυτός που λανσάρισε πρώτος τη μόδα της κασκέτας στους τερματοφύλακες. Θεωρήθηκε, από τον τύπο κυρίως της εποχής του, ιδιόρρυθμος και δύστροπος χαρακτήρας. Και μέσα στο γήπεδο και εκτός γηπέδων. Όμως όλες οι γνώμες συμπαικτών του, προπονητών καθώς και πολλών επώνυμων Δραμινών, ανθρώπων του ποδοσφαίρου, συγκλίνουν στην άποψη πως επρόκειτο για έναν ευαίσθητο και λαϊκό άνθρωπο που αγαπούσε τον τόπο του, τη Δόξα και έκανε μόνο φίλους.

Η κακή ζωή που έκανε του στέρησε πάρα πολλά όπως έλεγε και ίδιος. Ο κολλητός του ήταν ο αείμνηστος συμπαίκτης του, Κόκκορης.

Στην φωτογραφία τον βλέπουμε με τον παλιό τερματοφύλακα της Ελπίδας Δράμας, γνωστό ως «Ο τίγρης των γηπέδων», Κίμωνα Θεοδωρόπουλο.


Εικόνες









