Εκδήλωση στο χωριό Χρυσοκέφαλος Δράμας: «Βελτιώνοντας τις συνθήκες συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα»
Νέα ημερομηνία: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με το έργο «Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στην Βαλκανική Πράσινη Ζώνη» του Best Belt και το έργο Life Arcprom, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Βελτιώνοντας τις συνθήκες συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα», την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, στο καφενείο «Το Στέκι» στο χωριό Χρυσοκέφαλος της Δράμας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για παιδιά καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ.
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης:
- 17:30 Εκπαιδευτική δράση για παιδιά με θέμα: «Μαθαίνοντας για τα άγρια ζώα του τόπου μου»
- 18:00 Εκδήλωση με θέμα: «Βελτιώνοντας τις συνθήκες συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα»
-Παρουσίαση του έργου «Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στην Βαλκανική Πράσινη Ζώνη» του Best Belt
-Παρουσίαση του έργου Life Arcprom
- 19:00 Προβολή βίντεο με οδηγίες για την ασφαλή επίσκεψη στους τόπους της καφέ αρκούδας (διάρκεια 5′)
- 19:05 Προβολή ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του έργου Life Arcprom (διάρκεια 32′)
Λίγα λόγια για το έργο «Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στην Βαλκανική Πράσινη Ζώνη» του Best Belt
Το έργο αποσκοπεί στη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες (και άλλα μεγάλα θηλαστικά) στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ανάμεσα στο Όρβιλο/Σλαβγιάνκα Όρος και το δυτικότερο σημείο της Οροσειράς Ροδόπης κατά μήκος του Νέστου/Μέστα ποταμού. Ένας άλλος βασικός στόχος αυτού του έργου θα είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και, συνεπώς, η αύξηση της αποδοχής των προσπαθειών διατήρησης. Συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ και εταίρος του έργου είναι η WWF Βουλγαρίας.
Λίγα λόγια για το έργο Life Arcprom
Το έργο Life Arcprom έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Majella).
Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνονται, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που δεν μπορούν να ανοίξουν τα άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.