Συνεχίζοντας τη συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, στις 18:00, στο Ωδείο Δράμας.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους Δύο Παγκόσμιους Πολέμους» (εκδ. Ακρίτας), του Νίκου Κοσμίδη, η εκδήλωση θα εστιάσει στο ζήτημα της συλλογικής μνήμης, με ειδική αναφορά στις σχολικές κοινότητες και την πρόσφατη ανάπτυξη σχετικής εκπαιδευτικής δράσης στον Δήμο Δοξάτου.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Παρανεστίου, η ΕΛΜΕ Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας, ενώ θα συμμετάσχουν και οι χορωδίες του Δήμου Δοξάτου «Σαπφώ» και του Δήμου Παρανεστίου «Ιωάννης Βραδέλης».
Για τις θεματικές του βιβλίου και το έργο του προγράμματος θα μιλήσουν οι:
– Ιωάννης Σισμανίδης, Φιλόλογος, Διευθυντής Γυμνασίου Νικηφόρου
– Ελένη Χριστοδουλάκη, Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δράμας
– Κυριαζής Παρασχίδης, Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης-Δράμας
– Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ), ΜΑ Θεολογίας, συγγραφέας
Την εκδήλωση συντονίζει η Μαρία Στυλίδου-Κωνσταντούδη, Θεολόγος, συντ. εκπαιδευτικός.
Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο δράσεων οι οποίες θα τιμήσουν τη συμπλήρωση 80 ετών από την απελευθέρωση των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην Πολωνία (1945-2025).
Ο Νίκος Κοσμίδης είναι Υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στη μελέτη των αισθητικών, θεολογικών και πολιτικών διαστάσεων της διαχείρισης χώρων μνήμης. Είναι υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με έδρα την Ξάνθη. Συντονίζει το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη όψεων της ιστορικής, κοινωνικής και υλικής μνήμης, με διαγενεακή προσέγγιση. Για τη συμβολή του σε ζητήματα διατήρησης της ιστορικής μνήμης, τιμήθηκε με το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum” από το Μουσείο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία.