Ένα φαινόμενο, λίγο γνωστό και… άγνωστο – Σαν χθες, Σεπτέμβριο του 1923 στην Δράμα – Η ιστορία της Θράκης δεν διδάσκεται
Η Μεγάλη Γη της Θράκης, της ενιαίας πάλαι ποτέ ενιαίας Θράκης, Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής, στο διάβα των αιώνων ήταν πέρασμα στρατιών, που την καταλάμβαναν συνήθως, με λυσσώδεις μάχες και πολυπληθείς ορδές.
Το κάθε πέρασμα από τον γεωστρατηγικό της χώρο, ισοδυναμούσε με εκατόμβες θυμάτων, με δηώσεις και ολική καταστροφή, παρά το εξόχως αξιόμαχο φρόνημα των Θρακών διαχρονικά.
Δυστυχώς στις μέρες (αλλά και …των περασμένων καιρών), επικρατεί μία… εκτεταμένη εθνική άγνοια για τα ιστορικά γεγονότα, που σε βάθος χρόνου διαδραματίστηκαν στην ενιαία Θράκη.
Η ιστορία του ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, διαπιστώνουμε ότι ΔΕΝ διδάσκεται σε σχολικά εγχειρίδια και ως εκ τούτου η όποια τυχόν μαθητική εξοικείωση και γνώση, είναι ανύπαρκτη ως εθνική γνώση.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά βιβλία, που δίνουν γνώση στο πεδίο αυτό, όμως όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω …η ζήτηση εκτός Θράκης ή παθιασμένων με την συνολική ιστορική γνώση της περιοχής, είναι περιορισμένη… και εκτός ιστορικής αναζήτησης.
Με την ευκαιρία πλέον… της αργοπορημένης επιβληθείσας νομοθετικά από την Βουλή των Ελλήνων, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, Α Ν Α Γ Ν Ω Ρ Ι Σ Η Σ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΔΕΣ, σας παραθέτω κάποιες σκόρπιες σκέψεις.
Η 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ… “ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ” …ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ… ΛΗΘΗΣ.
Η 6η Απριλίου 1914, η μαύρη επέτειος, ΤΟ Μ Α Υ Ρ Ο ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ, θα αποτελεί εθνική υποχρέωση και ορόσημο ενθύμησης των εκτεταμένων παθών των Θρακών, με υπόδειξη και οργάνωση του Γερμανού Λίμαν φον Σάντερς, του “σεϊτανί πασά” του πασά του διαβόλου.
Ο …πασάς αυτός εμπνεύστηκε και υλοποίησε ένα εκτεταμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών και άρχισε από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ και στη συνέχεια μετά από μερικά χρόνια μεταφέρθηκε η… σωστική δράση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που κατέρρεε, στον Πόντο.
Πολλά έγιναν τότε… ΑΓΝΩΣΤΑ… ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΒΛΗΘΕΝΤΑ… ΕΘΝΙΚΑ.!!!
Οι Ελληνες της ενιαίας Θράκης…υπέστησαν την πρώτη… εθνική …εθνοκάθαρση… με τον αναγκαστικό ξεριζωμό το 1906, από τις πανάρχαιες κοιτίδες του, της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου κυριαρχούσε οικονομικά και πνευματικά… την νυν Βουλγαρία.
Με την Μικρασιατική καταστροφή, το 1922 και τον οργανωμένο ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων, ακολούθησε και ο οριστικός ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης για την νέα πατρίδα… την ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, από την Δυτική πλευρά του ποταμού Έβρου, μέχρι τον ποταμό Νέστο!!

Η Θρακική έξοδος άρχισε από το 1918 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1922. Τα γεγονότα και αυτά είναι μερικώς γνωστά!!
Οι ξεριζωμένοι Ελληνες της Θράκης, εκτός της εγκατάστασης τους στην Θράκη, εγκαταστάθηκαν σε όλη την Ελλάδα και έφτασαν… μέχρι την Κρήτη… μαζί με άλλους ξεριζωμένους της μικράς Ασίας.
Στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα την Δράμα εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός Ελλήνων Θρακών μέσα στην πόλη και στα γύρω χωριά και οικισμούς.
Στην είσοδο της πόλης ήταν οι συνοικισμοί, Αδριανουπολίτικα, Στενημαχιώτικα, Ορτακινά κ.α.
Με την εγκατάσταση τους εκεί οι πρώτοι αυτοί ξεριζωμένοι άρχισαν να δημιουργούν συλλόγους και συντεχνίες, επειδή ο Θρακικός και Μικρασιατικός ελληνισμός είχε ενεργή εθνική προϊστορία στην δημιουργία τους… τα γνωστά εσνάφια… ή συνάφια.
Το 1923 στις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των προσφύγων Θρακών της πόλης της Δράμας και των γύρω χωριών Πλεύνας (Πετρούσας), Προσωτσάνης, Βησσότσιανης (Ξηροποτάμου), Τσατάλτζας (Χωριστής) του Δήμου Δράμας, Δοξάτου, Καλαμπάκι, Φτελιάς, Μπόριανης (Αγίου Αθανασίου), Εδίνερτζέκ (Αδριανής), Νουρετλή (Νικηφόρου), Κοζλούκιοϊ (Πλατανιάς), Μπέριστας (Πτελέας) και Μούσγας (Κουδούνια).
Ο πρόεδρος Μαργαριτόπουλος, έκανε την λογοδοσία του διακοπτόμενος συχνά, από τους ασφυκτικά συγκεντρωθέντες πρόσφυγες Θράκης, από επιδοκιμασίες.
Εξιστόρησε με συντομία την πολύμορφη δράση και ενέργειες του Συλλόγου, για την ανακούφιση του προσφυγικού κόσμου, την προάσπιση των συμφερόντων του και κατά το δυνατόν μέριμνα της εγκατάσταση τους, παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις… εκμεταλλευτών και κατήγγειλε ονομαστικά πολλούς από αυτούς, για συγκεκριμένες πράξεις τους, τις οποίες με κατάρες (αρές), αποδοκίμασε όλη η συνέλευση.
Τα τελευταία λόγια του προέδρου, διαδέχτηκαν συνεχείς ζητωκραυγές, υπέρ της επανάστασης. Κατά την ανάγνωση του υπομνήματος που στάλθηκε προς τον υπουργό Αντιλήψεως, η συνέλευση επευφήμισε την προσωρινή εκτελεστική επιτροπή και συμφώνησε για .όλα τα αιτήματα.
Με αγανάκτηση αποδοκίμασε τις ενέργειες των, Μιχαηλίδη, Βαγενά, που πήγαν στην Αθήνα, σχετικά με την ανταλλαγή των Τούρκων… και τα συμφέροντα μερικών… και αυτές του Εμπορικού Συλλόγου, δια του προέδρου του Αθανασίου Αναγνώστου και του γραμματέα Ζώγα Ν., γνωστού αντιβενιζελικών και φανατικών Κωνσταντινικών.
Στο άκουσμα των ονομάτων, οι περισσότεροι ξέσπασαν σε ζωηρές αποδικιμασίες και κατάρες. Επίσης ζωηρές αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά του δημάρχου Βάντση . Οι διαμαρτυρίες ακούστηκαν και κατά του Νομάρχη Ανδρεάδη, του διευθυντή Εποικισμού Κούδεση, για θέματα που αφορούσαν την επίταξη, χορήγηση γης και εγκατάσταση τους.
Ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση τους.
Ο πρόεδρος ζήτησε (Μαργαριτόπουλος), ψήφο εμπιστοσύνης και η συνέλευση του την έδωσε ομόφωνα, ξέσπασε σε ζητωκραυγές , τον σήκωσε στα χέρια και τον περιέφερε στην αίθουσα.
Μερικοί από τους συμβούλους ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία.
Εκλέχθηκε εξελεγκτική επιτροπή και τα μεσάνυχτα διαλύθηκε η συγκέντρωση, αφού προηγουμένως έγινε η διαλογή των ψήφων και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.
Με απόλυτη καταπληκτική πλειοψηφία, εξελέγησαν, Πρόεδρος ο Μαργαριτόπουλος , Αντιπρόεδρος ο Λαμπρινίδης Ελευθέριος και σύμβουλοι οι Μανθόπουλος, Αργυριάδης, Τσαουσίδης, Παυλίδης, Καικίδης, Αρχοντής, Παπαδόπουλος, Κυριακού, Πανάρετος, Γεωργιάδης.
Ετσι αποδείχτηκε η ενότητα των Θρακών προσφύγων και η αγάπη και η ομόνοια μεταξύ τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα, για κάθε δίκαιη και δυνατή εγκατάσταση.
Στις προσεχείς εκλογές, οι αυτοχειροτόνητοι πολιτευτές, ας σκεφτούν καλά.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Το παρόν είναι μία δημοσιογραφική αποτύπωση των προβλημάτων που βίωσαν οι Θράκες πρόσφυγες, με την σωρεία προβλημάτων που αντιμετώπιζαν , ανέστιοι, χωρίς βοήθεια και επί… ξύλου κρεμάμενοι, μεταφέροντας τον σταυρό του μαρτυρίου στον…Γολγοθά της προσωπικής και οικογενειακής ύπαρξης και επιβίωσης.
Σωρεία των δυσεπίλυτων και …καυτών προβλημάτων!!!!
Ας αναλογισθούμε τις τότε στιγμές με αναγωγή στο τωρινό… εθνικό μας παρόν.
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, σε ανταπόκριση της της 2-10-1923 διέσωσε τα τότε γεγονότα.
Οσοι ενδιαφέρονται για την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, μπορεί να ανατρέξουν στο μνημειώδες έργο του Κ. Βακαλόπουλου 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ 2.Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ (1918 – 1922) καθώς και στο διαδίκτυο στα… ΘΡΑΚΙΚΑ… ΑΡΧΕΙΟ του ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ (όπου μερικού αιθεροβάμονες φίλοι… ψηφιοποιήσαμε περίπου 100 τόμους με την διαχρονική ιστορία της Θράκης,).
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΝΑΖΛΗΣ
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.
Αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού