Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κωδωνοφόροι της Δράμας στους «Δρόμους του κουδουνιού» στη Θεσσαλονίκη

24,Φεβ 2014
    • Συνδεθείτε με το DRAMAnia.gr
Πραγματοποιήθηκε η 1η πομπή κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των «Δρόμων του κουδουνιού», με τη συμμετοχή ομάδων κωδωνοφόρων από τα χωριά της Δράμας.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης διοργάνωσε την πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης δράσης «Οι Δρόμοι του κουδουνιού», με την οποία επιχειρείται η διερεύνηση των εθίμων της κωδωνοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την παράλληλη καταγραφή της ποικιλομορφίας τους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η 1η πομπή κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, όπου συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν δρώμενα του τόπου τους, με τη συμμετοχή κωδωνοφόρων από την Καλή Βρύση, το Μοναστηράκι, το Παγονέρι, την Πετρούσα, τους Πύργους, τον Βώλακα και τον Ξηροπόταμο.

Η πομπή κατευθύνθηκε από τον Λευκό Πύργο, μέσω της παραλιακής οδού, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι ομάδες των κωδωνοφόρων έκαναν αναπαράσταση των δρώμενων στην πλατεία. Μετά το τέλος της πομπής ακολούθησε γλέντι με ζουρνάδες για όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν επίσης, επιστημονική συνάντηση, εκθέσεις, προβολή video με δρώμενα και εκπαιδευτικά εργαστήρια.


Φωτογραφίες από τη συμμετοχή των κωδωνοφόρων της Δράμας, στη Gallery εικόνων που ακολουθεί.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 09:49
Συντακτική ομάδα

Η συντακτική ομάδα του DRAMAnia.gr

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ