Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ένας ανάπηρος θεσμός. Του Θανάση Λατσίνογλου

14,Αυγ 2014
Γράφτηκε από  Θανάσης Λατσίνογλου
    • Συνδεθείτε με το DRAMAnia.gr

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης,

ένας ανάπηρος θεσμός


του Θανάση Λατσίνογλου


Η μόνη προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για την υποψηφιότητα του Συμπαραστάτη του δημότη είναι: "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας". Δεν χρειάζεται καν να έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο, να γνωρίζει στοιχειωδώς τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα. Τίποτα από όλα αυτά. Αρκεί να είναι "εγνωσμένου κύρους". Και είναι απολύτως λογικό να μην απαιτεί κανένα τυπικό προσόν διότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτα. Γιατί να απαιτηθούν τυπικά προσόντα, όταν το αντικείμενό του είναι η διαμεσολάβηση χωρίς η δημοτική αρχή να έχει καμία απολύτως υποχρέωση απέναντί του; Μου διέφυγε ότι θα συντάσσει και ετήσιες εκθέσεις που θα συζητούνται σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά, για το «έργο» του θα υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου οι οποίες πέρα από το ήδη μεγάλο διοικητικό τους φορτίο θα κληθούν να εξυπηρετήσουν έναν χωρίς ουσιαστικό ρόλο θεσμό (έτσι όπως έχει νομοθετηθεί).

Αν ο νομοθέτης είχε πρόθεση να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά ένας τέτοιος θεσμός, θα τον είχε περιβάλει με τον απαραίτητο τεχνοκρατικό χαρακτήρα με ουσιαστικές αρμοδιότητες· ενώ η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν θα γίνονταν με πολιτικά κριτήρια από το δημοτικό συμβούλιο (ο ελεγχόμενος -συμπολίτευση- επιλέγει τον «ελεγκτή» του!) αλλά στη βάση προσόντων και πραγματικής σχετικής εμπειρίας μετά από αξιολογική κρίση από ανεξάρτητο φορέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης μοιάζει να είναι ένα «δωράκι» στην εκάστοτε δημοτική αρχή ώστε πιθανόν να βολέψει έναν αργόσχολο έμμισθο ημέτερο που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βελτιώσει το πολιτικό του βιογραφικό ή να εξαργυρώσει πολιτικά γραμμάτια· ενώ ελάχιστα θα μπορέσει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ακόμη κι αν έχει τις καλύτερες των προθέσεων.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί, επιβάλλεται στο παρόν ως κατάλοιπο της πελατειακής πολιτικής του παρελθόντος που όλοι(;) έχουμε απορρίψει.

Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με ανάπηρους θεσμούς που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν, θα ήταν χρήσιμο να προταθεί από την ΚΕΔΕ η ίδρυση αποκεντρωμένου γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη σε κάθε νομό.

 

Θανάσης Λατσίνογλου

Πολιτικός Μηχανικός

 

ΥΓ.  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: οι παραπάνω προβληματισμοί καμία σχέση δεν έχουν με συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, ούτε προδικάζουν την άποψή μου για το πρόσωπο που τελικά θα επιλεγεί στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 17:23

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ