Στο πλαίσιο του προγράμματος Προσφέρω μιας κοινής προσπάθειας της P&G και της ΑΒ
Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, τον Μάρτιο του 2023 η iSea υλοποίησε 6 επιπλέον δράσεις παράκτιων καθαρισμών και 2 δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών σε παραλίες και λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο υλοποιείται από το 2018 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 220 δράσεις καθαρισμών, 104 παράκτιοι καθαρισμοί και 116 υποβρύχιοι καθαρισμοί, ενώ έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί περισσότεροι από 80 τόνοι απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες όλης της Ελλάδας. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2000 εθελοντές, ανάμεσά τους μαθητές, δύτες καθώς και πλήθος συλλόγων, οι οποίοι ενημερώνονται για το πρόβλημα των υδάτινων απορριμμάτων στη χώρα μας καθώς και τις ορθές πρακτικές πρόληψης και μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα τους.
Την έναρξη των πρόσφατων δράσεων καθαρισμών σηματοδότησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα και η προβολή ταινίας με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση με στόχο τη θαλάσσια προστασία και τους τρόπους πρόληψης και μείωσης της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα οι δράσεις που έλαβαν χώρα ήταν:
● 3 παράκτιοι καθαρισμοί στη Θεσσαλονίκη(Ακτή Ντοβίλ Καραμπουρνάκι, Δυτικό
Αντλιοστάσιο Χαλάστρας, Παραλία ΚΑΠΠΑ Περαίας)
● 3 παράκτιοι και 2 υποβρύχιοι καθαρισμοί στη Θεσσαλία(Παραλία Αγιοκάμπου,
Παραλία Στομίου, Παραλία Κόκκινο Νερό, Λιμάνι Αγιοκάμπου, Μαρίνα Στομίου)
Σύμφωνα με τις καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν ακολουθώντας το πρωτόκολλο της Οδηγίας
Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική κατά τις δράσεις των παράκτιων καθαρισμών στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία απομακρύνθηκαν περισσότερα από 2.800 κιλά απορριμμάτων το 92% των οποίων ήταν πλαστικά, ενώ ανάμεσα στα πιο κοινά απορρίμματα που βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις παραλίες ήταν οι γόπες, τα μικρά κομμάτια πλαστικού και τα καπάκια. Το 31% των απορριμμάτων που καταγράφηκαν ήταν γυαλί/τσιμέντο και το 3,3% μέταλλο. Κατά τους υποβρύχιους καθαρισμούς που
πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία συλλέχθηκαν περισσότερα από 1.700 κιλά υδάτινων
απορριμμάτων, όπου και πάλι κυριάρχησε το πλαστικό με ποσοστό 49% και τα λαστιχένια αντικείμενα με ποσοστό 18%. Τα πιο κοινά απορρίμματα που αφαιρέθηκαν από τον βυθό ήταν τα λάστιχα οχημάτων, τα πλαστικά μπουκάλια, τα τεχνητά δολώματα και τα πλαστικά ποτήρια.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Δήμο Θερμαϊκού, το Δήμο Καλαμαριάς, το Δήμο Δέλτα, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Προσκόπους Θεσσαλονίκης, την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς, το Μικρό Έμβολο, το Flow Project, τους Clean Up Greece, τους Saveyourhood και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Αντίστοιχα ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή και τη συνεργασία τους, το Δήμο Αγιάς, το Δήμο Λάρισας, το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου Λάρισας Α ́, το Λιμενικό Ταμείο Αγιοκάμπου, καθώς επίσης και τον σύλλογο αλιέων Αγιοκάμπου “Άγιος Νικόλαος”, το καταδυτικό κέντρο Zoumbosub Diving, το Γυμνάσιο Αγιάς, το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κόκκινου Νερού και
όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε καθαρότερες τις θάλασσες και τις ακτές του τόπου μας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από: