Μάιος 2024
ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗ ΛΥΔΙΑ Καβάλας
Στη Λυδία και συγκεκριμένα βόρεια του χωριού όπου πρόκειται να περάσει αγωγός αποβλήτων εντοπίστηκε τμήμα αρχαίου αγωγού αρχές Μαίου 2010 και ακολούθησε περιορισμένη ανασκαφική έρευνα.
Το σωζόμενο τμήμα του αγωγού έχει φορά ΒΔ και ΝΑ. Ανάλογο τμήμα αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο 1989 στο Κεφαλάρι με ίδια φορά. Πιθανότατα το τμήμα προέκταση του που διαπερνα τον οικισμό της Λυδίας να καταστράφηκε από προηγούμενες ανασκαφικές εργασίες των εγκαταστάσεων ή βαθιές αρόσεις.
Εξωτερικά η οροφή είναι αψιδωτή και υπερυψωμένη κατά 0,40μ. Από τα ανώτατα άκρα των πλευρικών τοιχωμάτων, όπου διαμορφώνεται επιπεδη πατούρα ενιαία και στις δύο μακριές πλευρές . Ο αγωγός εξωτερικά είναι κατασκευασμένος από μικρές ακανόνιστες πέτρες που συνδέονται με χοντρό κονίαμα σχηματίζοντας έτσι την αψιδωτή οροφή του.
Βέβαια σε όλοτο μήκος του βρέθηκαν φρεάτια εξαερισμού με εξωτερικές διαστάσεις 1,70μ. Χ 1,50μ. Και αντίστοιχες εσωτερικές 0,90μ. Χ 0,60μ.
Η κατασκευή του αγωγού εσωτερικά είναι πολυ επιμελημένη. Τοποθετημένος πάνω σε ειδικό στράμα υποεθεμελίωσης εδράζονται πήλινες πλάκες που καλύπτουν όλο τον πυθμένα. Τα πλευρικά τοιχώματα αγωγού διαμορφώνονται από στρώση ασβεστολιθικού κονιάματος που συνεχίζονται ενιαία στον πυθμένα. Στο κονίαμα αυτό επιστρώνεται λεπτότερο υδραυλικό επίχρισμα που καθιστά ομοιόμορφη και στεγανοποιεί στην εσωτερική δομή του αγωγού εκτός από την οροφή του, που δεν παρουσίαζε προφανώς ανάλογες λειτουργικές ανάγκες.
Διαστάσεις : Πλάτος 1,85μ. και συνολικό ύψος 2,20μ. Ανακαλύφθηκαν συνολικά 6 μέτρα.
Ο εσωτερικός καθαρισμός του αγωγού περιορίστηκε σε κάποιο σημείο που ήταν προσβάσιμη η είσοδος και δεν ολοκληρώθηκε σε όλο το μήκος που αποκαλύφθηκε για καθαρά πρακτικούς λόγους. Εσωτερικά του όστρακα η άλλα ευρήματα δεν βρέθηκαν.
Η επιμελημένη του κατασκευή, η κατεύθυνση του, η γεωγραφική του κατάσταση της περιοχής , το γεγονός ότι και σήμερα η πόλη της Καβάλας υδροδοτείται από τις πηγές Κεφαλαρίου, αλλά και το μνημειώδες σωζόμενο τμήμα του αγωγού στο λόφο των Φιλίππων φαίνεται να σχετίζεται άμεσα.
Δύο ανάλογα δείγματα του αγωγού βρέθηκαν στο σημερινό Κεφαλάρι Δράμαςπου απέχουν μεταξύ τους 3 χιλ. αποτελούν τη μη σωζόμενη προς Β-ΒΔ προέκταση του αγωγού που αποκαλύφθηκε στη Λυδία και στις εγκαταστάσεις των Σφαγείων. Η συσχέτιση των τεσσάρων αυτών μεμονωμένων τμημάτων αρχαίου αγωγού στην περιοχή οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για έναν κεντρικό αγωγό,που ακολουθώντας τις φυσικές κλήσεις του εδάφους κατευθύνεται προς τους Φιλίππους.
Ο μνημειακός κτιστός αγωγός που διατρέχει τη βορειοδυτική – δυτική πλευρά του λόφου των Φιλίππων καταλήγει στη δεξαμενή, είναι λοιπόν ο κετρικός αγωγός του υδραγωγείου των Φιλίππων.
Στο νοτιοανατολικό κατεστραμμένο άκρο του είναι αξιοσημείωτη η ύπαρξη τριών ανάγλυφων παραστάσεων πάνω στο φυσικό βράχο όπου απεικονίζεται η Άρτεμις Κυνηγέτης και Ίσις και που ενσωματώθηκαν στην κατασκευή του αγωγού.
Η κατασκευή του αγωγού στο Κεφαλάρι και στη Λυδία μοιάζει με αυτή στους Φιλίππους.
Το περίφημο υδραγωγείο των Φιλίππων είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα που έγιναν στην πόλη κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. Την εποχή των Αντωνίνου και εξασφάλιζε με δευτερεύον δίκτυο της ύδρευσης της πόλης.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την κα Βασιλική Πουλιούδη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας
Βίντεο
εικόνες