Την ένταξη του δρώμενου του Μπαμπούγερου στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης.
Στα 40 χρόνια λειτουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου υπήρξαν πολλές δράσεις και συμμετοχές σχετικές με τον πολιτισμό. Στόχος μας ήταν πάντοτε η διάδοση και η διάσωση της κληρονομιάς μας.
Φέτος, έπειτα από μια μακρόχρονη προσπάθεια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη του δρωμένου του Μπαμπούγερου στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συγχαρητήρια στην γραμματέα μας Χαριζάνη Ελισάβετ για την επιμέλεια και τη σύνταξη του δελτίου, όπου σε συνεργασία με τον πρόεδρο μας Παλλικάρη Αθανάσιο κατάφεραν να κατοχυρώσουν το δρώμενο μας, καθώς ήταν μια πολύ απαιτητική διαδικασία.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Βουλευτή Δράμας κ.Κυριαζίδη Δημήτρη για την συμβολή του.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης
Στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι ήδη ενταγμένα, τα παρακάτω δρώμενα του Νομού Δράμας:
- Αράπηδες Μοναστηρακίου Δράμας
- Ιπποδρομίες Δοξάτου Δράμας
- Η Καλογεροδευτέρα στο Καλαμπάκι Δράμας
- Κουρμπάνι Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι Δράμας
Το Εθνικό Ευρετήριο είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η πληροφορία που σχετίζεται με κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο παρουσιάζεται σε ένα Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο συμπληρώνεται και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την κοινότητα φορέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και με τη συνδρομή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).
Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά κάθε κράτος-μέλος της Σύμβασης οφείλει να δημιουργήσει ένα ή περισσότερα ευρετήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ευρετήρια αυτά πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, ενώ κάθε κράτος-μέλος, όταν υποβάλλει την περιοδική έκθεσή του (periodic report) στην Επιτροπή, πρέπει να παρέχει, μεταξύ άλλων, στοιχεία που να αφορούν το/τα εθνικά ευρετήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.