Η γέφυρα αυτή ονομάζεται και «γεφύρι του Αλεξάνδρου» ή «Καμάρα». Γεφύρωνε την παλιά κοίτη του ποταμού Λουδία, η οποία σήμερα έχει μετακινηθεί περί τα 200 μ. ανατολικότερα και αποτελούσε τμήμα της αρχαίας οδού που συνέδεε την Πύδνα και Μεθώνη στην Πιερία με την Πέλλα και την Θεσσαλονίκη.
Το σωζόμενο τόξο της γέφυρας έχει ύψος 6,52 μ. πάνω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, άνοιγμα στο έδαφος 17,24 μ. και πλάτος 5,73 μ.
Είναι κατασκευασμένο με μεγάλους ορθογώνιους πώρινους λίθους σε ισόδομο σύστημα, ενώ στην πάνω πλευρά του σώζει κατά τόπους κονίαμα και οπτόπλινθους, καθώς και λίθους διαφορετικών μεγεθών από την ανωδομή του.
Λίθοι μάλιστα όμοιας κατασκευής έχουν εντοπιστεί σε απόσταση περί τα 1000 μ. περίπου ανατολικά της γέφυρας στη νοητή προέκτασή της, οι οποίοι ανήκουν πιθανότατα στην οδό που οδηγούσε σε αυτήν, ενώ εντοπίστηκαν ίσως και υπολείμματα από μια δεύτερη γέφυρα.
Το μνημείο είναι ορατό στο σημείο που βρίσκεται σε απόσταση περί τα 100 μ. βόρεια από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης (μετά τα διόδια Μαλγάρων προς πηγαίνοντας για Αθήνα), 3 χλμ. ανατολικά από τον οικισμό Κλειδί του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας και 60 χλμ. από την πόλη της Βέροιας σώζεται το τόξο μιας αρχαίας γέφυρας, το οποίο αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα αρχαίας γέφυρας στη Μακεδονία.
Το μνημείο είναι κηρυγμένο από το 1976 (ΦΕΚ 1504/15-12-76/τ.Β΄). Βρίσκεται στο αγροτεμάχιο αρ. 901 του αναδασμού ΣΑΑΚ Μαλγάρων των ετών 1976-77 και 1980 στην περιοχή της Τ.Κ. Κλειδίου, το οποίο έχει έκταση 9.610 τ.μ. και είναι περιφραγμένο και απαλλοτριωμένο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Χατζηιωαννίδη , αρχαιολόγο ΕΦΑ Ημαθίας για τις πολύτιμες πληροφορίες.