Ένας αξιόλογος πνευματικός δημιουργός
Ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης, συγγραφέας, ποιητής, χρονογράφος και διηγηματογράφος, γεννήθηκε και ζει στο Σιδηρόνερο και τη Δράμα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.
Έχει οδυνηρά βιώματα από την Βουλγαρική κατοχή 1941-44 αφού είχε θύματα τον πατέρα του και τον παππού του και ο ίδιος μικρός με όλη την οικογένειά του και 120 συγχωριανούς του πήγαν εξορία στη Βουλγαρία. Μεγάλωσε σε οικοτροφείο και απασχολήθηκε με πληθώρα επαγγελμάτων.
Φιλομαθής κι ανήσυχο πνεύμα, ευαίσθητος δέκτης κοινωνικών μηνυμάτων, γράφει και δημοσιογραφεί αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το οικονομικό γυμνάσιο, συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά εντός και εκτός της Δράμας και συμμετείχε με έργα του σε πολλές πανελλαδικές ανθολογίες ποίησης και διηγήματος, εκ των οποίων η μία στα Ελληνικά και τα Ιταλικά.
Έργα του
α. Που κυκλοφόρησαν
- Στιγμές …………………………………………………………….………ποίηση – πεζά έκδοση 1986 Καβάλα
- Προβληματισμοί …………………………………………………..……..ποίηση – πεζά έκδοση 1986 Δράμα
- Βορινή Καταιγίδα.…………..ποίηση δίγλωσση (Ιταλικά-Ελληνικά) έκδοση Ν. Καιροί 1990 Αθήνα
- Προδομένες Ευαισθησίες…………………………………………πεζά έκδοση Νέοι Καιροί Αθήνα 1992
- ΔΡΑΜΑ -Ηδωνίδα γη και Πρασιάδα λίμνη …………..έκδοση Αφοί Κυριακίδη Θεσσαλονίκη 1995
- Άγιος Μηνάς-Ιερά Μονή Περιχώρας Δράμας ………εκδόσεις OFFSET GRAPHIC HELLAS 1996
- Μυθικοί κι ιστορικοί ήρωες της Δράμας………..τυπογραφείο Η Μέλισσα Ασπρόβαλτα Δράμα1999, β΄έκδοση Δράμα 2016
- Παράθυρο στη ζωή ποίηση-πραγματεία περί ποίησης εκδόσεις Μέλισσα Ασπρόβαλτα Δράμα1999
- ΔΡΑΜΑ -Ηδωνίδα γη και Πρασιάδα λίμνη Β’ έκδοση ενισχυμένη Αφοί Κυριακίδη Θεσσαλονίκη 2000
- Ματωμένα χρόνια……………………………διηγήματα έκδοση Αφοί Κυριακίδη Θεσσαλονίκη 2004
- Δραμινές ευαισθησίες ……………………..ποίηση έκδοση Αστήρ Η. Καλαϊτζή Δράμα 2013
- Το Παγγαίο και οι Αρχαίοι Προγονοί των Δραμινών…………..ιστορικό έκδοση Αφοί Κυριακίδη 2016
β. Υπό έκδοση
- Ο Μέγας Αλέξανδρος …………………………………………….ιστορικό
- Κάτω Νευροκόπι, ένας άλλος όμορφος κόσμος…ιστορική περιγραφή
- Δραμινοί Πνευματικοί Δημιουργοί …………………………….ανθολόγιο
- Ελληνική Μιζέρια …………………………………………χρονογράφημα
- Ιστορικές καταγραφές – Μορφές της Ιστορίες ………………….ιστορία
- Το Μακεδονικό και Μακεδονομάχοι της Δράμας ………………ιστορικό
- Όταν ήρθε η αγάπη………………………………………….μυθιστόρημα
- Γνωριμία με Έλληνες και ξένους δημιουργούς…. ……………..ανθολόγιο
- Ταξιδιωτικά …………………………………………………………….. περιγραφές
- Οδοιπορικό στο Δραμινό χώρο ……………………………………………….περιήγηση
- Μια άλλη Εθνική Αντίσταση ………………..………………….ιστορικό ανάγνωσμα
- Νεότερη ιστορία της Δράμας ………………………………………………..……..ιστορία
- Η Βόρειος Ήπειρος ……………………………………………..………..ιστορικό κείμενο
Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες, όπως:
- «Πνευματικό Καλοκαίρι 1988» σελ.250-257 Αθήνα 1989,
- «Τραπεζική Άνοιξη» σελ. 233-236 Αθήνα 1978,
- Έλληνες ποιητές του μεταπολέμου «Ένας καθρέπτης» σελ.230-239 δίγλωσση Ελληνο-Ιταλική έκδοση Αθήνα 1989 ,
- Ανθολογία «Πολύπτυχο» 1999,
- Ανθολογία νεοελληνικής ποίησης 900-2000 μ.Χ. της Πολιτιστικής Συνεργασίας Αθηνών,
- Ανθολογία νεοελληνικής ποίησης 20ος αιώνας της Πολιτιστικής Συνεργασίας Αθηνών έτος 2004,
- Ανθολόγιο Δραμινών δημιουργών «Εν Δράμα» έκδοση της ΝΕΠΟΤΑ 2002,
- Ανθολογία ποίησης-διηγήματος τόμος γ’ σελ. 138-143 έκδοση της Πολιτιστικής Συνεργασίας 2006.
Την Τετάρτη 29.11.1995 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΡΑΜΑ: Ηδωνίδα γη και Πρασιάδα Λίμνη» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Δράμας από τον εκδοτικό οίκο Αφών Κυριακίδη και τον Δήμο Δράμας. Ομιλητής ο καταξιωμένος ιστορικός και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δημοσιογράφος της Καθημερινής και ηθοποιός κ. Μαρία Συλλοπούλου. Την παρουσίαση εκθείασαν όλες οι τοπικές καθημερινές εφημερίδες, Πρωινός Τύπος, Ηχώ, Δραμινή, Χρονικά και η εβδομαδιαία Γνώμη. Τα Χρονικά δημοσίευσαν όλο το κείμενο της ομιλίας του Καθηγητή Κ. Βακαλόπουλου. Το έτος 1997 το βιβλίο μπήκε ως υποχρεωτικό μάθημα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Δράμας έστειλε δελτίο τύπου σε όλες τις εφημερίδες της Δράμας και την εφημερίδα των Δραμινών της Αθήνας «Δραμινοί Αντίλαλοι» έχοντας ως εξής:
«Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε μια ευχάριστη και θαυμάσια είδηση η οποία αφορά την πόλη και το νομό μας σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Περιήλθε σε γνώση μας ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του στο μάθημα «Νεοελληνική Ιστορία» εισήγαγε ως υποχρεωτικό μάθημα για το Β΄ εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 1996-1997, την Ιστορία της Δράμας. Το βιβλίο που επελέγη και μετά από την έγκριση των Πανεπιστημιακών Αρχών, «Υπηρεσία Δημοσιευμάτων», διανέμεται ήδη στους φοιτητές που φοιτούν σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης είναι του συμπατριώτη μας κ. Τηλεμάχου Τσελεπίδη, «Από τον μύθο, στην ιστορία. ΔΡΑΜΑ: Ηδωνίδα Γη και Πρασιάδα Λίμνη.» Έχουμε την σχετική απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης την οποία θα σας στείλουμε σε φωτοτυπία. Αναφέρεται σ΄ αυτήν ο καθηγητής που θα διδάξει το μάθημα της ιστορίας του τόπου μας, ο κ. Κων/νος Βακαλόπουλος, από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς μας, και του προέδρου του τμήματος καθηγήτρια κυρία Μαρία Ζγουρίδου, με όλες τις πληροφορίες και τον αριθμό των εντύπων που θα διανεμηθούν στους φοιτητές. Από ότι γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που διδάσκεται τοπική επαρχιακή ιστορία στο Πανεπιστήμιο σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Πληροφορηθήκαμε ακόμη, ότι το βιβλίο πέρασε από αυστηρή δοκιμασία μιας επιτοπής καθηγητών μαζί με άλλα παρόμοια βιβλία και έτυχε ευμενούς αποδοχής, χάρη στα θετικά στοιχεία των εισηγητών του. Έτσι κατέστη η ιστορία μας πανεπιστημιακό εγχειρίδιο και έχει ήδη διανεμηθεί σε υπερδιακόσιους φοιτητές. Εκφράζουμε και δια του τύπου τα συγχαρητήριά μας στον εκλεκτό συμπολίτη μας συγγραφέα και ως δήμαρχος της πόλης, τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Δραμινών του ευρύτερου χώρου, γιατί είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας να γίνεται πανελλήνια γνωστή η ιστορία του τόπου μας.
Ο Δήμαρχος Δράμας
Mαργαρίτης Τζίμας»
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ματωμένα Χρόνια» γράφει ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης
Μερικοί από τους συμπολίτες μας είναι γνωστοί επί πολλά χρόνια στο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό περιβάλλον εντός και εκτός του Νομού, για τον αποφασιστικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας του τόπου, σε διάφορες περιόδους. Ανάμεσά τους και ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης. Ένας ευαίσθητος, φιλότιμος και ακάματος σμιλευτής του λόγου, που χτενίζει με την ερευνητική ματιά του και την ανήσυχη σκέψη του τον φυσικό και τον κοινωνικό χώρο της περιοχής, για περισσότερο από είκοσι χρόνια τώρα.
Από τη δεκαετία του 1960, άρχισε να αποτυπώνει τις νεανικές του ανησυχίες σε μικρά πεζά και έμμετρα κείμενα που έκαναν την εμφάνισή τους σε τοπικά έντυπα, αλλά η εκδοτική του παρουσία ανατρέχει στο 1986, όταν υπηρετούσε στην Αγροτική Τράπεζα στο υποκατάστημα της Καβάλας με το βιβλίο του 1. «Στιγμές» Δράμα Μάϊος 1986 με ποίηση και πεζά. Ακολούθησαν τα έργα του 2. «Προβληματισμοί,» ποίηση και πεζά Δράμα Οκτώβρης 1986, 3. «Βορεινή καταιγίδα» ποίηση δίγλωση, Ιταλικά-Ελληνικά εκδόσεις Νέοι Καιροί, Αθήνα 1990, 4. «Προδομένες Ευαισθησίες»πεζά, εκδόσεις Νέοι Καιροί, Αθήνα 1992, 5. «ΔΡΑΜΑ;Ηδωνίδα Γη και Πρασιάδα λίμνη» εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη Θεσσαλονίκη 1995, 6. «Άγιος Μηνάς -Ιερά μονή Περιχώρας Δράμας» εκδόσεις Offset Gaphic Hellas Δράμα 1996, 7. «Παράθυρο στη ζωή» ποίηση, εκδόσεις Μέλισσα Ασπρόβαλτα 1999 και 8.»Δραμινοί μυθικοί και ιστορικοί ήρωες», έρευνα, εκδόσεις Μέλισσα Ασπρόβαλτα 1999.
Τώρα, επανέρχεται στην εκδοτική επικαιρότητα, με το βιβλίο του «Ματωμένα Χρόνια» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη στη Θεσσαλονίκη σε 175 σελίδες (17χ24 cm), ιδιαίτερα καλαίσθητο και διανθισμένο με φωτογραφίες του προσωπικού του αρχείου και με σκίτσα του Δραμινού ζωγράφου Χρήστου Μυλωνά.
Είναι μια επιστροφή στα βιώματα και τις εμπειρίες του, που σφράγισαν τη βιολογική και συγγραφική του πορεία. Αντιπροσωπεύει και εκφράζει απερίφραστα ο συγγραφέας όλο τον πληθυσμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δοκίμασε τον εφιάλτη του τρόμου, της πείνας, της καταναγκαστικής εργασίας, της σωματικής βίας, της ταπείνωσης και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με επίκεντρο την κατοχή και τα αμέσως μετά, δύσκολα χρόνια. Και μάλιστα σε περίοδο που συμπίπτει με την πολύ κοπιαστική και χρονοβόρα απασχόλησή τουως αρχισυντάκτη της έκδοσης περιοδικού «ΔΡΑΜΑ: Ηδωνίδα γη» της Περιηγητικής Λέσχης Δράμας, από τη θέση του Προέδρου.
Το καινούργιο του βιβλίο περιλαμβάνει 16 διηγήματα, με θεματική που κινείται επίμονα στην τραγική περίοδο της ζωής του, που σημαδεύτηκε από τον όλεθρο της κατοχής, την οδύνη του χαμού του πατέρα του, την απώλεια όλης της περιουσίας τους στο Σιδηρόνερο και την ταπεινωτική εμπειρία της εξορίας, πέρα από τα σύνορα, δεμένο με αρκετές ευκαιριακές προεκτάσεις ως σήμερα.
Αναφέρομαι στο χωριό του, πριν, κατά και μετά την κατοχή και ζωντανεύει σκηνές από τη ζωή του ιδίου και των ανθρώπων που είχαν την ίδια τύχη. Αποτυπώνει ανάγλυφες εικόνες από την κατοχή και τον εμφύλιο, από την Εθνική Αντίσταση, με τους ποταμούς βίας και βαρβαρότητας, χωρίς να λείπουν και σταγόνες ανθρωπιάς. Πρόσωπα και καταστάσεις, εναλλάσσονται περίτεχνα στις σελίδες του βιβλίου, με εκφραστική γλαφυρότητα και δροσερή φρεσκάδα που καθηλώνουν κυριολεκτικά τον αναγνώστη.
Συγκρούσεις ανάμεσα στην αξία και την απαξία, την ανθρωπιά και το αίσχος, την ελπίδα και την απόγνωση, τη θύελλα και τη γαλήνη, το μίσος και την αγάπη, για τον κόσμο και τον άνθρωπο, σημαδεύουν το νου και την ψυχή, σε μια διαδοχή που συναρπάζει, συγκλονίζει και προβληματίζει το μελετητή του βιβλίου.
Αυτή τη φορά ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης εκθέτει το βιβλίο της δική του, εν πολλοίς, πολυκύμαντης ζωής, στη βιτρίνα της επικαιρότητας, έτσι, για να μειώσει πιθανότατα τον πόνο που βαραίνει την ψυχή του, από τα ματωμένα χρόνια, καθώς μοιράζεται με τους άλλους.
Όπως ομολογεί στον πρόλογό του, δεν έχει καθόλου πρόθεση να φανατίσει ή να διχάσει με το έργο του αυτό, γιατί «πιστεύει σε μια ελληνική κοινωνία χαμηλών τόνων, χωρίς φανατισμούς, με κύριο μέλημα την εθνική ομοψυχία. Μια κοινωνία με ανθρωπισμό και έμφορτη από πανανθρώπινες αρχαιοελληνικές αξίες, όπως αυτές εκφράστηκαν από τους γίγαντες της κλασσικής Ελλάδας.» Αντίθετα , μέσα από τα διηγήματά του αυτά θέλει να διακρίνουμε «το διαχρονικό Έλληνα όλων των εποχών. Τον Έλληνα όλων των ιδεολογημάτων που έχει αξιοπρέπεια, περηφάνεια, ευγενείς στόχους και ανθρωπισμό.»
Πόθος, λαχτάρα και ελπίδα του μαζί, να εγκατασταθεί μόνιμα και σταθερά η ειρήνη στον κόσμο, για να περιοριστεί η αυθαιρεσία και μαζί της και ανθρώπινη δυστυχία. Τα «Ματωμένα Χρόνια» του Τηλέμαχου Τσελεπίδη λειτουργούν σαν αντιπολεμική κραυγή, γεμάτη συγκινήσεις, προβληματισμούς, αλλά και σαν βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων κάθε ηλικίας για να χαράξει μια αισιόδοξη πορεία προς το μέλλον. Τον συνοδεύουν οι ευχές μας για σωματική και πνευματική ευεξία και για νέες συγγραφικές επιτυχίες.
(Πρωινός Τύπος καθημερινή εφημερίδα της Δράμας φύλλο 6880-8216 ημερ. 6.10.2004)
————————————————————————
Κριτική ποιητικής συλλογής «Βορεινή καταιγίδα»
Η ελπίδα…
Η ελπίδα και το θάρρος συνοδεύουν αρμονικά την αισιοδοξία. Ένα βήμα μπρος, απαραίτητο για να κάνει όμορφη τη ζωή, διασχίζοντας το χρόνο που πεθαίνει. Γιατί μονάχα ο χρόνος εξαφανίζεται, ενώ η ύλη μεταβάλλεται, απλά, αλλάζει μορφή τη στιγμή που η πορεία προς το άπειρο και το μέλλον συνιστά την εξέλιξη και την αιωνιότητα. Η ελπίδα! Η Βορινή Ελπίδα: ‘Όλο υγεία και ζωή, όμοια με το φρέσκο και ρωμαλέο βοριά που φτάνει στην πεδιάδα σαν καταιγίδα για να σαρώσει το φόβο, το δισταγμό, την απαισιοδοξία. Αυτό είναι το επιχείρημα της ποίησης του Τηλέμαχου Τσελεπίδη. Το ελπιδοφόρο σήμερα, γεννημένο από την δυσκολία του χτες, που οδεύει προς ένα αύριο Αγάπης, Ειρήνης, Χαράς. Μια συλλογή από στίχους, αγνής μελωδίας, αυθόρμητης αιθριότητας, ελεγμένου ρεαλισμού. Έμπειρος σ΄ αυτές τις περιστάσεις (δημοσιογράφος, χρονογράφος, ποιητής) ο Τηλέμαχος, δεν κάνει παρά το πρώτο βήμα. Έχει από καιρό αρχίσει το βάδισμα και διατρέχει τις αποστάσεις μ΄ ένα περπάτημα στέρεο και καθορισμένο.
Νίκος Μπλέτας Δούκαρης (Nikos Bletas Ducaris) Λογοτέχνης Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Ιταλίας
————————————————————————
Κριτικό σημείωμα στο τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό «Ελεύθερο βήμα» του εκδότη- διευθυντή και ιδρυτή Λάμπρου Μάλαμα τεύχος 1-1 έως 30.6.2001 Νο 119-120 σελ.317-318
Τηλέμαχος Τσελεπίδης: «Μύθοι και ιστορικοί ήρωες της Δράμας» Δράμα ΄99 σελ. 204
Έχει κι αυτή η περιφέρεια τον ιδεώδη λογοτέχνη και ιστορικό της συγγραφέα. Σπούδασε οικονομικά και δούλεψε τραπεζικός υπάλληλος. Ζει στο Σιδηρόνερο –Δράμας και είναι κι αναστηλωτής μορφών της πνευματικής κληρονομιάς του τόπου του. Τις δημιουργικές εργασίες του Τσελεπίδη τις διακρίνει η εκλαΐκευση και το άπλετο φως, η διδαχτική ωφελιμότητα, με τη γοητεία του μύθου, βασισμένου στις ιστορικές καταβολές. Σκοπός και ιδανικό της προσφοράς του είναι; Η πιο βαθύριζη αναβλάστηση κι αξιοποίηση όλων των σημαντικών στοιχείων και ξέχωρα των μυθολογικών, που θεμελίωσαν την καταγωγή, την γνώση και τον αρχαίο πολιτισμό των προγόνων μας. Η πολυθρύλητη μυθολογία των προϊστορικών χρόνων της πατρίδας μας, είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη και την οικουμενική ποίηση της ανθρωπότητας. Γι΄ αυτό και ο Τσελεπίδης την αναπλάθει με πολύ ζήλο και μεράκι και ζωντανεύει ήρωες και ηρωίδες, από τον κάτω και τον απάνω κόσμο. Συνδυάζει και επεξεργάζεται τα συνθετικά συστατικά στοιχεία του έργου του, με γνώση και εμπεριστατωμένη ερευνητική επίδοση και με όλες τις απώτερες πηγές της περιοχής του. Οι μύθοι που εναρμονίζει και αναπτύσσει, προσπορίζουν μεταφορική αξία στη λαϊκή φαντασία. Ο Δραμινός συγγραφεύς είναι ένας λάτρης της αλήθειας και φωτοδότης στον ταπεινό και διψασμένο για μάθηση λαό. Με στρωτό και γλαφυρό ύφος, στεριώνει και τεκμηριώνει το έργο του και με πλούσια βιβλιογραφικά στοιχεία. Το στολίζει δε και με ωραία σκίτσα, κλασσικές μινιατούρες και τρεις σημαντικούς χάρτες. Πολλές αρχαιοελληνικές μυθολογικές μορφές παρελαύνουν από το βιβλίο του, όπως π.χ. ο Βορέας, ο Κάδμος, η Περσεφόνη, οι νύμφες και οι μούσες, ο Ορφέας, ο Θάμυρις, ο Ρήσος, ο Λίνος, ο Λυκούργος και ο Διόνυσος. Ο μύθος, σε κάθε έργο τέχνης, η πιο ισχυρή και υποβλητική γοητεία της ανθρώπινης φαντασίας, είτε είναι δικό της προϊόν, είτε παράγωγο της ίδιας της ζωής.
Στην ΗΧΩ, τοπική καθημερινή εφημερίδα της 12.12.95 καταχωρήθηκε κριτικό κείμενο του ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Μανθόπουλου για το βιβλίο, Από τον Μύθο στην Ιστορία , ΔΡΑΜΑ: Ηδωνίδα γη και Πρασιάδα Λίμνη.
«Ο συμπολίτης μας Τηλέμαχος Τσελεπίδης είναι από χρόνια γνωστός στο χώρο του βιβλίου. Κατά καιρούς μας έδωσε κείμενα λογοτεχνικά (πεζά και ποιητικά), καθώς και κοινωνικού προβληματισμού, όπου με παρρησία εκφράζει τις απόψεις του πάνω σε θέματα και προβλήματα του καιρού μας. Επίσης, ήταν γνωστό το ενδιαφέρον του για την ιστορία της Δράμας και της περιοχής της, η πολύχρονη ακάματη συλλογή στοιχείων, η επίμονη εντρύφησή του σε κείμενα σχετικά, η αναζήτηση σε πηγές προφορικές, οι επιτόπιες έρευνες…
Διαδικασία επίπονη, που ευτύχησε να καρποφορήσει. Αποτέλεσμά της το τετρακοσίων και πλέον σελίδων σύγγραμμα, με τίτλο: «ΔΡΑΜΑ: Ηδωνίδα γη και Πρασιάδα λίμνη- Από τον μύθο στην ιστορία.»
Πρόκειται για βιβλίο-σταθμό στην ιστορική έρευνα του τόπου μας, γραμμένο από άνθρωπο που αγαπά πολύ και επιθυμεί την ανάδειξή του, μέσα από γνωστά και άγνωστα γεγονότα και περιστατικά της ζωής του στους αιώνες.
Πλουσιότατη η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας. Καταγράφονται εκατό τριάντα έξι ιστορικές πηγές, οι οποίες αποτελούν μέρος μόνο του υλικού πάνω στο οποίο δομήθηκε το βιβλίο.
Ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης, αν και δεν είναι ιστορικός, χρησιμοποιεί με αξιοθαύμαστη επιστημονική μεθοδολογία όλο αυτόν τον πλούτο που συλλέγει, για να συνθέσει ένα κείμενο γοητευτικό. Γιατί πρέπει να επισημανθεί, πως ο συγγραφέας, ενώ γράφει ιστορία, δεν ξεχνά και την άλλη του διάσταση, εκείνην του λογοτέχνη. Κι αυτό αποβαίνει προς όφελος του αναγνώστη, ο οποίος δεν έχει να κάνει με την ξερή παράθεση γεγονότων (στοιχείο που χαρακτηρίζει, συνήθως, τα ιστορικά έργα), αλλά με κείμενο γλαφυρό και ελκυστικό, το οποίο προσφέρει γνώση ενώ, συγχρόνως, τέρπει. Όμως, η λογοτεχνία είναι η γλώσσα της υπερβολής. Κι αυτό σημαίνει, ίσως, πως η παρεμβατική παρουσία του συγγραφέα, σε ορισμένα σημεία του βιβλίου, γίνεται περισσότερο εμφανής, οπότε, είναι πολύ πιθανή και η διαφωνία ή και η αντίθετη άποψη, κυρίως για πρόσωπα και καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Κάτι, βέβαια, που καθόλου δε μειώνει την αξία του βιβλίου. Η άλλη γνώμη δε σημαίνει απόρριψη. Άλλωστε, δεν είναι στις προθέσεις του Τηλέμαχου Τσελεπίδη η επιβολή. Ο αναγνώστης ελεύθερα κρίνει. Ας μη βιαστεί να επικρίνει. Και μάλιστα αβασάνιστα. Ακόμη, ας πούμε και απόψεις του συγγραφέα καινοφανείς, ίσως τολμηρές κι ανατρεπτικές, όπως εκείνη για παράδειγμα, που αφορά την ακριβή θέση του ιστορικού Παγγαίου όρους.
Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί (και μάλιστα όταν τυχαίνει να γνωρίζει από κοντά τον άνθρωπο) πως ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης είναι ένας συνεπής και καλοπροαίρετος ιστοριοδίφης, όπως είναι επίσης και άξιος λογοτέχνης. Μένει σε μας, τους Δραμινούς, να εκτιμήσουμε την αφιλόκερδη κι ανιδιοτελή προσφορά του.
Ο γνωστός καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κ. Κων/νος Βακαλόπουλος, μίλησε με πολύ επαινετικά λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο, όταν το παρουσίασε επισήμως, πριν μερικές ημέρες, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Η άποψη ενός ειδικού είναι, ασφαλώς, καθοριστική της αξίας του έργου και ιδιαίτερα βαρύνουσα.
Το βιβλίο αυτό έχει πολλά να δώσει στη Δραμινή κοινωνία , το σχολείο, την οικογένεια. Στους ανθρώπους του χτες, του σήμερα, τους σπουδαστές και τους μαθητές.
Πρόκειται για πόνημα σημαντικό, που θα συμπληρώσει την αναιμική βιβλιογραφία της ιστορίας του τόπου μας.
Το έργο, καλοτυπωμένο και καλαίσθητο, περιλαμβάνει πλήθος άγνωστων φωτογραφιών, που συμπληρώνουν το κείμενο, καθώς και φωτογραφίες έργων Δραμινών καλλιτεχνών. Την όψη του κοσμεί σύνθεση του γνωστού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Γιάννη Νάνου και το οπισθόφυλλο έργο του Αθανάσιου Ταντσίδη, ζωγράφου και αγιογράφου. Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη Α. Ε. της Θεσσαλονίκης.
————————————————————————————————
Ο αξιόλογος κριτικός και λογοτέχνης κ. Τάκης Νατσούλης γράφει:ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΤΣΕΛΕΠΙΔΗ: «Βορινή Καταιγίδα»,(ποιήματα) στις εκδόσεις Νέοι Καιροί Αθήνα 1990. «Και οι τρεις ενότητες στη συλλογή αυτή του Τ. Τσελεπίδη, είναι χωρίς αντινομίες, γιομάτες ψυχή, έξαρση κι ειλικρίνεια. Οι συνθετικές του ικανότητες αψεγάδιαστες εύλογα αποσπούν το θαυμασμό και τη μεγάλη μας εκτίμηση:
Ξανάγινες άνθρωπος
Κοίταξε στον καθρέπτη της πηγής τ΄ αχνάρια της ζωής σου.
Αναζήτησε μέσα στην πρωινή μυσταγωγία των πουλιών την ευτυχία σου.
Ανέβα στην πιο ψηλή κορφή του πλάτανου
Λένε πως όταν ζωγραφίζεις με λέξεις εικόνες ασύλληπτες και δυσκολοφάνταστες, τότε αναμφισβήτητα κάνεις ποίηση… Έτσι κι ο ποιητής μας εδώ, με τ΄ ανόθευτο και γιομάτο λυρισμό τραγούδι του, αποζητά να ηρεμήσει την όποια ταραγμένη συνείδηση. Μέσα απ΄ τον απελευθερωμένο στίχο του διοχετεύεται το ταλέντο του και σωστά προσανατολισμένος δε χάθηκε σε πλάνα ρεύματα» .
—————————–
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος κ. Νικόλαος Χαριστός με γράμμα του στις 21.3.90. » Ο κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης είχε την ευγενή καλοσύνη να μας χαρίσει μια πνευματική προσφορά του, με τίτλο «Βορινή Καταιγίδα¨. Τη χωρίζει σε 3 επί μέρους ενότητες. 1. Βορινές ανεμώνες (8 στιχουργήματα), 2. Ρυπαίνω-Ρήμα Ομαλό (5 στιχουργήματα), 3. Βορινές ελπίδες (9 στιχουργήματα), σύνολο 22 Σκέψεις, νοσταλγίες, νότες ευαίσθητης χορδής της ψυχής, σαν μικρά αποφθέγματα (τύπου Πολύβιου Δημητρακόπουλου, Paul Arcas). Πρυτανεύει η πίστη, η αγάπη, η ελπίδα. Στάθηκα ιδιαίτερα στο «Χτίσε». Κατά την γνώμη μου , είναι το καλύτερο, γιατί δείχνει το αποτέλεσμα του ανθρωπίνου μόχθου, που είναι το Νόημα της Ζωής.
«Χτίσε το πνεύμα , πάνω στην πέτρα,
θα καρπίσει….
χτίσε μια ελπίδα, που καινουργιώνει
τη ζωή…
χτίσε ένα όνειρο, γιατί όσοι δεν έχτισαν
πέθαναν ανώνυμοι…»
Στο δεύτερο κρίνω το «Ξανάγινες άνθρωπος»
Ανέβα στην πιο ψηλή
κορφή του πλάτανου…
Τώρα ξανάγινες άνθρωπος.
Δεν μένει παρά να συγχαρούμε τον ποιητή και να του ευχηθούμε να ανεβαίνει πάντα ψηλότερα.
Σε μεγάλο Αθηναϊκό περιοδικό όπου προβάλλονται νέα βιβλία δημοσιεύτηκε το βιβλίο με έγχρωμη φωτογραφία του εξωφύλλου του, το ιστορικό περιεχόμενο και κριτικό σημείωμα:
« Δράμα:
Την ιστορία της Δράμας από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα πραγματεύεται ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης στο έργο του «Από τον μύθο στην ιστορία – Δράμα: Ηδωνίδα Γη και Πρασιάδα Λίμνη». Περιλαμβάνεται η αρχαία και βυζαντινή περίοδος, καθώς και η σύγχρονη πολιτική και οικονομική ιστορία των νεότερων χρόνων.
Γραμμένη περίτεχνα και με γλαφυρό τρόπο, στηριζόμενη σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με άριστη εκτύπωση, αποτελεί μια πραγματική προσφορά προς τους κατοίκους αυτής της πόλης και της περιοχής της. Είναι επίσης μια αξιόλογη προσπάθεια για κάθε Βορειοελλαδίτη.
Χρυσή πεδιάδα ονόμαζαν τον εύφορο κάμπο της Δράμας οι Τούρκοι κατακτητές και είχαν πράγματι δίκαιο για μια περιοχή κατάσπαρτη, γραφική και πλούσια. Μέχρι το 1935, μια τεράστια λίμνη και ελώδεις εκτάσεις σκέπαζαν πάνω από 120 χιλιάδες στρέμματα. Ήταν η Πρασιάδα Λίμνη του Ηροδότου, η πολύφερνη λίμνη κατά τους Τούρκους. Στο χώρο αυτό έζησε ο λαός των Ηδωνών από τα αρχαιότατα χρόνια.
Στον αιώνα μας, η λίμνη αποστραγγίστηκε και έδωσε τη θέση της σε μια εύφορη πεδιάδα, που βρέχεται από το Νέστο και το Στρυμόνα. (εκδόσεις «Αφών Κυριακίδη»)
Του Φώτη Τριάρχη κριτικό σημείωμα στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας «Ταχυδρόμος» στις 25.7.90
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ: «Βορινή Καταιγίδα», ποίηση, επιμέλεια και μετάφραση Νίκος Μπλέτας –Δούκαρης, σχέδια Ευγενίας Χαρίσκου, έκδοση Νέοι Καιροί, Αθήνα 1990, σελ.80
Μια έκπληξη από τη Δράμα. Ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης παρουσιάζει σε μια κομψή και επιμελημένη έκδοση την ποιητική του δημιουργία. Πρωτοποριακή και πρωτότυπη έκδοση. Παράλληλα προς το Ελληνικό κείμενο υπάρχει και η προσεκτική και ποιητική μετάφραση στην Ιταλική γλώσσα από τον γνωστό λογοτέχνη και μεταφραστή Νίκο Μπλέτα-Δούκαρη.
Πρόκειται για μια πολύ καλή εργασία που προβάλλει το έργο του Δραμινού ποιητή και στον Ιταλικό χώρο. Σήμερα με την επερχόμενη ενοποίηση της Ευρώπης, η μετάφραση των Ελληνικών δημιουργημάτων σε κάποια Ευρωπαϊκή γλώσσα είναι πια κάτι το απαραίτητο. Η ποίηση του Τηλέμαχου Τσελεπίδη αναδύεται μέσα από τους στίχους του ήρεμη, απαλή, μελαγχολική. Ένας υπόκωφος λυρισμός διαχέεται και δημιουργεί μια συναισθηματική ατμόσφαιρα σαν την «ανασαιμιά μιας ανεμώνης».
Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, η μοναξιά, αποτελούν θέματα που δίνουν το έναυσμα στην έμπνευσή του. Ο ποιητής έχει την τέχνη να αποφεύγει την κραυγαλέα έκφραση και να διατηρεί τη φωνή του ηδύτατους χαμηλούς τόνους που όμως κρύβουν μια βαθύτερη εσωτερική δύναμη.
Έχει ο λόγος του μια μαγνητική έλξη και με τη μελαγχολική του διάθεση δημιουργεί εντός μας μια υπολανθάνουσα συγκίνηση που μου αρέσει. Είναι μια ποίηση ποιότητας. Η συνέχεια σε καινούργιες, ελπίζουμε, συλλογές θα μας δώσει εξαίρετα επιτεύγματα. Ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας και σήμερα εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος στη Δράμα. Είναι επίλεκτος συνεργάτης της «Δραμινής» και άλλων εφημερίδων και περιοδικών. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε τρεις ανθολογίες καθώς και στην Ελληνο-ιταλική έκδοση «καθρέπτης 3» Το έτος 1986 κυκλοφόρησε τα βιβλία «Στιγμές» και «Προβληματισμοί» που περιλαμβάνουν ποίηση και διήγημα μαζί.
——————————————————————————————————————-
Από τον Λάζαρο Παυλίδη, λογοτέχνη από το Κιλκίς σε γράμμα του. « Και μόνο αυτό το ποίημα, αυτό το στίχο, να είχα γράψει, θα μου έφτανε.
«Κι ήσουνα
Ανήμπορος
Κι ανίκανος
Ν΄ αγγίξεις
Την αλήθεια
Γιατί;»
Εκρηκτικό!. Η ευαισθησία στην ποίησή σου είναι απόσταγμα ανθρωπιάς.
——————————————————————————————-
Μάγια Δρόσου, λογοτέχνης στην Αθήνα σε επιστολή της στις 26.2.90
«Έξοχη η «Βορινή καταιγίδα» . Τα γνωστά σας χαρίσματα επαυξημένα! Γλώσσα ρέουσα, στίχος αψεγάδιαστος. Μας συνεπαίρνει, μας απογειώνει. Και αίσθημα. Τι πάθος για τη φύση. Και ο άνθρωπος… Η λαχτάρα σας να ξαλαφρώσετε τα δεινά του. Και μια λεπτομέρεια: πολλοί μας μίλησαν και μας μιλούν για την «μοναξιά». Όμως εσείς μόνο ανακαλύψατε την ανατριχιαστική παρομοίωση της με το φίδι.
«Νοιώθω – τριγύρω μου – φίδι – ν΄ αναδιπλώνεται – η κρύα – μοναξιά.»
Τα συγχαρητήρια και τις θερμές μου ευχαριστίες για την απόλαυση που μου χαρίσατε.
Από τον ποιητή, κριτικό και λογοτέχνη Αντώνη Τσακιρόπουλο, κριτικό δημοσίευμα σε εφημερίδες στις 5.8.1990. Στοιχεία από την εφημερίδα «Δραμινή». Μεταξύ άλλων «…Ευαίσθητος και στοχαστικός ο ποιητής εκφράζει τα βιώματα, τις σκέψεις και τα αισθήματά του με τρόπο απλό. Λυρικός κατά βάση, κάποτε γίνεται ρομαντικός και νοσταλγικός. Είναι μια ζεστή φωνή γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Τα ποιήματά του έχουν ρυθμό και μουσικότητα. Μορφικά και σχηματικά παρουσιάζουν ένα ιδιόρρυθμο προσωπικό στυλ. Όλα δείχνουν πως η πορεία στην ποίηση θα είναι ανοδική.
Από τον αείμνηστο Φίλιππα Γελαδόπουλο, Αθήνα, έγραψε στις 9.4.1990. «Πιστεύω στη φιλία, δημιουργώ και διατηρώ φιλίες. Αυτό είναι ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Είναι και η δική μας φιλία μια φιλία παντοτινή» Έφυγε νωρίς. Για την «Βορινή καταιγίδα» σημειώνει στο γράμμα του.
«Μου άρεσε πολύ. Θερμά συγχαρητήρια. Χαιρετίζεις, τραγουδάς τη ζωή. Υμνείς το Ύπαιθρο, τα χρώματα, τις ευωδιές, την Ειρήνη. Γράφεις καλά. Είσαι ποιητής, πιστεύω πως γρήγορα θα φτάσεις ΨΗΛΑ. Σου αξίζει.»
————————————————————————————
Η Νόρα Κωνσταντινίδου λογοτέχνιδα στη Δράμα, , με γράμμα της στις 5.3.90 για τη «Βορινή καταιγίδα» γράφει:
«Θερμά συγχαρητήρια για την «Βορινή καταιγίδα». Με περιέλουσε με σωρεία όμορφων σκέψεων, αλλά και πονεμένων. Εάν τα «σιδερένια πουλιά στο πέρασμά (σου) (εφιάλτες δολοφόνοι κατακτητές) σφυροκόπησαν … τα έξι κρίσιμα χρόνια (σου», για μένα οι ανελέητοι του Στάλιν απέκρυψαν από τον πατέρα μου τη χαρά της γέννας μου, ενώ σε μένα στέρησαν εφόρου ζωής το πρόσωπό του. Ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο κι ως βιώματα λειτουργούμε στο ίδιο μήκος κύματος. Γι΄ αυτό η κριτική μου δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, παρά μόνο υποκειμενική κι ως τέτοια την εκφράζω. Η ποίησή σου έχει το προνόμιο ν΄ αγγίζει καρδιές. Εύχομαι να είσαι γερός και να γράφεις. Είναι τόσο όμορφο να δημιουργεί κανείς!.. Μόνο όποιος γεύτηκε τη μεγαλοσύνη της έμπνευσης κατανοεί αυτά τα ποιητικά φτερουγίσματα.»
————————————————————————————
Από τον Γιώργο Κάρτερ που γνώρισα στην Κόρινθο με γράμμα του στις 10.4.1991 μαζί με τις ευχαριστίες του γράφει για την «Βορινή καταιγίδα». « Ωραίοι στίχοι, που έχουν την καθαρότητα της αλήθειας, την αγνότητα της πίστης, την εσωτερικότητα της πνευματικής περιπέτειας. Ο λυρικός σου λόγος, συγκινημένος, βιωμένος, πάει να ανέβει ψηλά… Σε ευχαριστώ γι΄ αυτή την επικοινωνία και σου εύχομαι ό,τι καλό.
————————————————————————————
Από τον Βασίλη Λαζανά, συγγραφέα Μιαούλη 6 Νέα Χαλκηδόνα Αττικής-143 43 τηλέφωνο 210-2525113 210-2525113 επιστολή στις 18.2.1990 που γράφει. «Η «Βορινή καταιγίδα» απηχεί την εποχή μας, μια εποχή φθοράς και παρακμής, μετουσιώνονται σε θαυμάσιους στίχους. Επίσης βιώματα βαθύτατα εκφράζονται με τον αρμόδιο ποιητικό τρόπο. Μια ποίηση, γενικώς, που γοητεύει και συναρπάζει αλλού με την τρυφερότητα κι αλλού με την αρρενωπότητα των στροφών της.»
————————————————————————————
Από τον γιατρό και επίκουρο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λογοτέχνη Βασίλειο Κουτσιμπέλα, σε γράμμα στις 18.5.1990 «Η «Βορινή καταιγίδα» ήταν ευχάριστη παρά τον τίτλο της. Πολύ προσεγμένη έκδοση. Η αισθητική, η θεματική, η στοχαστική και η προβληματική των ποιημάτων σου αξιόλογη. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας δόκιμης ποίησης στη συλλογή σου. Ευχαριστώ για την ευγενή προσφορά της, που με έκανε κοινωνό της ποιητικής σου σκέψης.
————————————————————————————
«Οι στίχοι σας με συγκίνησαν βαθιά. Είναι γιομάτοι ευαισθησία κι ανθρωπιά, τρυφεράδα κι ελπίδα, απαντοχή και θλίψη. Στίχοι που αγγίζουν την καρδιά κι ότι πολύτιμο κρύβεται στο εσωτερικό της.»
Πόπη Αντωνίου –Σφαλαγκάκου
Ποιήτρια-ζωγράφος
————————————————————————————
«Ο λόγος σου μαλακός και καθαρός, ξεκούραστος κι ονειρεμένος, τείνει σε μια πανανθρώπινη αγάπη, χαρά, ειρήνη, ελπίδα, ομορφιά.»
Θανάσης Πολυμένης
ποιητής
————————————————————————————
«Στοχασμοί που δίνουν την αίσθηση του βάθους της ανθρώπινης ψυχής. Με τις δροσοσταλίδες των στίχων του δροσίζει, συναρπάζει και υμνεί το ανθρώπινο ψυχικό κάλλος.»
Πάρις Παπαδόπουλος- δημοσιογράφος
————————————————————————————
« Σας ευχαριστώ για το βιβλίο σας. Το βρήκα πάρα πολύ καλό, ζωντανό, ζεστό, με πάθος. Ακόμη και η φόρμα του και το γράψιμό του έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Σας συγχαίρω» Andrea Zanzoto
Ιταλός ποιητής και Πανεπιστημιακός στη Βενετία
————————————————————————————
« Λιγόστιχα και λιγόλογα, αλλά που έχουν πλάτος και ζεστασιά. Συγκινούν και διδάσκουν ότι η ζωή έχει πολλά λόγια αγάπης κι ο άνθρωπος μπορεί να τα δίνει σαν βάλσαμο…»
PANO CUKA (Πάνος Τσούκας) (1925-1998)
λογοτέχνης στο Αργυρόκαστρο
————————————————————————————
«Διάβασα το βιβλίο σας με μεγάλη προσοχή. Σας εξομολογούμαι ότι έμεινα πολύ εντυπωσιασμένος από τη δύναμη και την ζωτικότητα της ποίησής σας. Ελπίζω, με την συναίνεση της εφημερίδος στην οποία γράφω, να κάνω μια μικρή αναφορά πάνω στη δουλειά σας.»
ΟΥΒΑΛΝΤΟ ΜΠΑΡΝΤΙ
καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, κριτικός και Ισπανιστής
————————————————————————————
«Φωτεινέ ποιητή. Μου άρεσε πάρα πολύ η «Βορινή καταιγίδα» . Για το τραγούδι, για την αναζήτηση μιας φύσης ευαίσθητης και κοινωνικής και για την ενόρασή της για μια ανθρωπότητα περισσότερο «ανθρώπινη». Στην ποίησή σου βρήκα όλες τις ανησυχίες που ενέπνευσαν κι απορρόφησαν ένα απλό άνθρωπο, όχι πλούσιο σε κουλτούρα, αλλά μονάχα σε ότι αισθάνθηκε να του υπαγορεύει η καρδιά του και να πλησιάζει νέες πηγές. Σαν εκείνες τις γάργαρες και κρυστάλλινες πηγές της Πίνδου που συναντάει κανείς τους πρώτους μήνες της Παρτιζάνικης αγαπημένης κι αξέχαστης μοναξιάς του. Συγχαρητήρια για την υψηλή ποίησή σου.»
ΠΙΕΤΡΟ ΒΑΕΝΤΙ
Λογοτέχνης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τσεζένα
————————————————————————————
«Είναι ποιήματα μιας περήφανης μελαγχολίας αλλά και θάρρους. Και παίρνουν μεγάλη αξία από την επιτυχημένη μετάφραση στα Ιταλικά από το μεγάλο Έλληνα ποιητή Νίκο Μπλέτα –Δούκαρη. Έτσι μπόρεσα κι εγώ να απολαύσω τη μεγάλη τους ομορφιά, αλλά και τον ανθρωπισμό τους.»
ΑΡΤΟΥΡΟ ΝΤΕ ΟΓΙΟ (A. DE HOYO) Μαδρίτη
Ισπανός συγγραφέας
——————————————————————————————————————
«Οι ευγενικοί σας στίχοι μου άρεσαν πάρα πολύ. Ειλικρινείς και στοχαστικοί. Αλήθεια, πόσες ανθρώπινες υπάρξεις έχουν τη δύναμη , σήμερα, να κοιτάξουν στον καθρέπτη της πηγής τη μεταμόρφωση της ψυχής τους; Ελάχιστοι, ίσως. Και ξέρετε γιατί; Φοβούνται να αντικρύσουν τον αληθινό παραμορφωμένο εαυτό τους.»
ANTOINETTE BLASER
Ποιήτρια από HORW Ελβετίας
————————————————————————————
Για το έργο «ΔΡΑΜΙΝΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ» έγραψαν:
*Ο εκλεκτός ποιητής και πεζογράφος Δημήτρης Μανθόπουλος: «Διάβασα με προσοχή τους στίχους σου κι επαναβεβαίωσα, για μια ακόμη φορά, τα στοιχεία εκείνα που σε χαρακτηρίζουν: Παθιασμένο πατριδολάτρη (με την ευρεία και στενή έννοια), αρχαιολάτρη, ερωτικό, αισθηματία, άδολο, ευαίσθητο… Που όλα μαζί συνθέτουν το ωραίο σου όνομα: Τηλέμαχος. Το οποίο δεν … τηλεμαχεί, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και που με την εργατικότητά του, την ευρυμάθεια, την άκαμπτη εμμονή στις απόψεις του, τον προσωπικό πεζό ή ποιητικό του λόγο, τον οποίο δεν τολμώ να αξιολογήσω -το θεωρώ, γενικώς, παρακινδυνευμένο και άστοχο-, έχει στήσει το προφίλ ενός ενεργού πολίτη και πνευματικού ανθρώπου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενός ανθρώπου, που θεωρώ πολύτιμη τη φιλία του και τα αγνά του αισθήματα για μένα. Με όλη μου την αγάπη και την ευχή: «και εις άλλα» Δημήτρης.
——————-
Ο επίσης Δραμινός πολυγραφότατος συγγραφέας Γιάννης Δεϊρμεντζόγλου γράφει στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Δράμας φύλλο 6880 της 28.11.13
«Οι στίχοι των ποιημάτων του, θαρρείς πως είναι από ανθοπέταλα, ανάλαφρα, διαφανή, που στο παραμικρό φύσημα του αέρα βγάζουν μουσική. Τόση είναι η συναισθηματική ευαισθησία του, τόσο άρωμα ψυχής εκπέμπεται κι όλα δοσμένα με αριστοτεχνική, αλλά και αριστοκρατική έκφραση. Η ποίησή του έρχεται να μας συναντήσει στις ώρες που η ψυχή μας σκουντουφλά στον μαύρο τοίχο της ζωής, στις σκοτεινές στιγμές μας, για να μας δώσει με τους αχούς των νεανικών στίχων της αγάπης, δύναμη, κουράγιο, αισιοδοξία, γλυκιά αναπόληση… Μοιάζουν με πορεία ψυχής στους αναβαθμούς των συναισθημάτων. Η ποίησή του είναι στάση μιας ζωής ολόκληρης, πράξη όρθιας ψυχής και θαρραλέας συνείδησης. Ποίηση που πότε γίνεται τρυφερή, πότε στωική και πότε επαναστατική όταν αναφέρεται σε εθνικά θέματα. Ποίηση που κοινωνεί με πτυχές της ζωής, με γεγονότα που σφραγίζουν την πορεία του ανθρώπου πάνω στον φλοιό της γης. Κάθε στίχος του, πότε γίνεται πυρωμένη αγάπη, λάβα που κυλάει, ερημιά, όνειρο…
Σ’ αναζητώ
στη βαρυκύμαντη την ερημιά μου
Μες το ηλιοφώς, την καταχνιά
Μέσα στο πλήθος το ανώνυμο κι αδιάφορο
Μες τη βροχή, τ’ άφεγγο βράδυ.
*
Σε αναζητώ
στο μαύρο πέλαγο
Σε ψάχνω μέσα στ’ όνειρο
Και στην ανεμελιά μου.
Πότε γόνιμη βροχή, τρελή χαρά, φωτεινή ηλιαχτίδα… Γράφει.
Μαζί σου και στη θάλασσα,
ξέγνοιαστοι και στις αμμουδιές
κι ύστερα το Φθινόπωρο
χανόμασταν στο δάσος.
Θεέ μου τι τρέλες κάναμε
Μέσα στην εξοχή!
Κι αλλού…
Κ ήρθες
σαν ηλιαχτίδα φωτεινή
κι ολάνθισε η ζωή μου.
*
Αγάπη, γλυκοθώρητη
μου λείπεις, τόσο, απόψε.
Δύναμη, πάθος που εκδηλώνονται σαν ένα πάφλασμα της καρδιάς, που ξεχύνει κύματα πόθου ασίγαστου. Με πόση απλότητα και χάρη, συντομία και αφηγηματική βατότητα δίνει «Το Φθινόπωρο»!…
Του Φθινοπώρου η χάρη
πριν καλά το Θέρος δύσει
είχε έρθει και στην αυλή μου
είχε καθίσει….
*
Κι ήρθε πάνω στα λουλούδια
κι ήρθε πάνω στα κλαδιά
κι ήρθε σφράγισε τα δένδρα
για την άλλη τη σοδειά…
*
Κι είχαν μαραθεί τα φύλλα
κι είχε νεκρωθεί η ζωή
στην αυλή μου κάποια μέρα
ένα απρόσμενο πρωί…
Εύχυμος λόγος, συνεχείς μεταφορές, παρομοιώσεις, χάρη, δεξιοτεχνική χρήση της γλώσσας. Κι ανάμεσα στο λυρισμό και η επαναστατημένη ψυχή του ποιητή. Ενάντια στην υποδούλωση, τη λεηλατημένη μας αξιοπρέπεια, την καταδυνάστευση του ιστορικού Οθωμανικού ολοκληρωτισμού, την ανεκτικότητα…
Λίγα από το ποίημα «Γιατί, ραγιά της επαρχίας;»
Ξύπνα. Αφυπνίσου τώρα. Ήρθε η ώρα.
Σήκωσε παντιέρες ελευθερίας και προχώρα.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Εγέρσου, ορθώσου, θέριεψε, αντρειώσου.
*
Μπες στον αγώνα οδηγητής, μπροστάρης,
Πάλεψε, μάτωσε, κέρδισε την κλεμμένη σου ζωή.
Φτάσε στο τέρμα,
………………
Μεγάλη η αγάπη του για τη Δράμα, την πατρίδα. Τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον θαυμασμό του. Κι όλα κλείνονται σε τρία ποιήματα. «Εμπρός την Ιστορία να σηκώσουμε», «Ο τόπος μου η Δράμα», «Στον Ηδωνών τη χώρα» Και κλείνει με την επιθυμία να αποκτήσουν οι συμπατριώτες του ιστορική αυτογνωσία, με την εναργή δημιουργία του «Επίκληση»…
Αχ, πόσο θάθελα ο Χρόνος να γυρίσει πίσω, σε μύθους και ιστορικά,
Σε Έθιμα και Παραδόσεις των Ηδωνών προγόνων μας, που κάποιοι αμφισβητούνε.
Και όντας στο φως, όλα στο φως, στους σήμερα κι αύριο ανιστόρητους,
απόγονους των Ηδωνών Θρακών, όλα, μα όλα, να αποκαλυφτούνε.
Ο Τηλέμαχος συνεχίζει τις έρευνες τους γύρω από την ιστορία της Δράμας.
Έγραψε πρόσφατα και για το ιστορικό χωριό Πύργοι Δράμας.
Τον είδαμε τελευταία σε νέες έρευνες, στον Μακεδονικό Τάφο των Πύργων και στο αρχαίο τμήμα της Εγνατίας οδού.
Κάτι ετοιμάζει σύντομα γύρω από τα κοντινά χωριά του Σιδηρονέρου, μια περιοχή όπου γεννήθηκε και έζησε πολλά χρόνια.