Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των αντιγριπικών εμβολίων, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην Υπουργική Απόφαση που καταργεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων και την αντικαθιστά με την ελεύθερη -άνευ όρων- προμήθειά τους από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.
Η συνταγογράφηση φαρμάκων και εμβολίων, δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη, αλλά είναι αυτή που μαζί με το ιατρικό ιστορικό (πχ αλλεργίες), την κλινική εξέταση και την αξιολόγηση – αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών, οδηγούν στην ασφαλή και συνολική διαχείριση των ασθενών – πολιτών.
Ως ΙΣ τονίζουμε την ανάγκη και σπουδαιότητα του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού σύμφωνα πάντα με την οδηγία του θεράποντα ιατρού και με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όμως, η χορήγηση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής.
Για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της γρίπης, προφανώς και δεν ευθύνεται η συνταγογράφηση των εμβολίων. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός πως σε άλλα εμβολιαστικά προγράμματα (έναντι Covid 19), απαιτείται η παρουσία ιατρού, διενεργείται σε δημόσιες δομές υγείας και αφού ο πολίτης συμπληρώσει εγγράφως σύντομο ιστορικό της υγείας του.
Τέλος, με μια τέτοια κίνηση το Υπουργείο Υγείας, ανοίγει το παράθυρο στην χορήγηση και άλλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική ένδειξη και συνταγή, μετατρέποντάς τα σε προϊόν εμπορικής συναλλαγής.
Κλείνοντας, δηλώνουμε πως ο γενικός πληθυσμός έχει ανάγκη στοχευμένης ενημέρωσης σε θέματα προληπτικής ιατρικής και όχι ελεύθερης πρόσβασης σε φάρμακα και εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή και ευθύνη. Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους να πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.