Εν όψει της σχετικής δημόσιας συζήτησης που επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή νέα φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, παρουσιάζεται μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για την εφαρμογή νέων εκσυγχρονισμένων οικονομικών πολιτικών. Η φορολογική αντιμετώπιση σε μια σύγχρονη χώρα δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη αλλά να έχει ευρύτερο ορίζοντα λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Θα ήταν χρήσιμο να εξετάζαμε στο πλαίσιο αυτό τη θέσπιση ειδικού Οικονομικού – Φορολογικού καθεστώτος με πιλοτική εφαρμογή σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. Όλοι οι νομοί δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ούτε τις ίδιες ανάγκες. Στο Νομό Δράμας θεωρώ πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα ειδικό φορολογικό – οικονομικό καθεστώς σε πρώτο στάδιο, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της περιοχής μας, και των αναγκών του πληθυσμού που κατοικεί ή/και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον νομό. Σημαντικό επίσης είναι και το ζήτημα της ανεργίας που απαιτεί επιμέρους ειδικές φορολογικές πολιτικές για την προώθηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάκαμψης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει την Δράμα από την πρωτεύουσα (αλλά και επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας) της χώρας, Αθήνα. Κάθε προτεινόμενη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι ορθολογικά τεκμηριωμένη και να εξετάζει τις επιπτώσεις της.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις εξής προτάσεις: α) Μείωση του ΦΠΑ: Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ εντός του Νομού Δράμας χρειάζεται να εφαρμοστεί σε αγαθά και υπηρεσίες. Στο συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να ληφθεί υπόψη η γειτνίαση του Νομού Δράμας με την Βουλγαρία που παρέχει πολλές οικονομικές ευκαιρίες. Έτσι θα περιοριστεί η εξαγωγή τοπικού κεφαλαίου στη Βουλγαρία, και θα δημιουργήσει συνθήκες για εισαγωγή κεφαλαίων β) Μείωση φορολογίας για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες: Οι μειώσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από την απλοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας γ) Ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία και διατήρηση των Επιχειρήσεων στη περιοχή: προτείνεται η δημιουργία κινήτρων για τη διατήρηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, και τη δημιουργία καινοτόμων νέων επιχειρήσεων δ) Ανταποδοτικό Επίδομα Παραμεθορίου στους εργαζόμενους: η δημιουργία ενός ανταποδοτικού επιδόματος παραμεθορίου χρηματοοικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες που επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν στην περιοχή της Δράμας ε) Αυτοματοποιημένη πληρωμή φόρων και ΦΠΑ με την πληρωμή του τιμολογίου: προτείνεται ένα καινοτόμο σύστημα αυτοματοποίησης που δύναται να προκαλέσει πολλά φορολογικά οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. Επιπλέον, μειώνει τον φορολογικό έλεγχο και τον αριθμό των φορολογικών παραβάσεων, καθώς τα δεδομένα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά και είναι ευκολότερο να ελεγχθούν.