Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού με θέμα «Οι ανισότητες και οι αδικίες στις προσλήψεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν και υπονομεύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία».
Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και την οποία συνυπογράφουν συνολικά 15 βουλευτές, αναδεικνύει «το «λάθος» του Π.Δ. 85/2022 που προβλέπει τις εξής δύο διακριτές μεν, αλλά με ακριβώς ίδια τυπικά προσόντα, ειδικότητες εργαζομένων στους φορείς του δημοσίου: 1. το πλήρωμα ασθενοφόρου που είναι πτυχιούχοι όλων των σχολών Σ.Α.Ε.Κ και 2. το πλήρωμα ασθενοφόρου που είναι πτυχιούχοι ΜΟΝΟ από την σχολή Σ.Α.Ε.Κ του ΕΚΑΒ», κάτι που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠΕΚΑΒ), η οποία έγινε δέκτης των καταγγελιών για την αδικία-παρανομία από τα κατά τόπους σωματεία, όπως οι επικουρικοί Διασώστες του ΕΚΑΒ, τομέας Χίου, προκαλεί άνιση μεταχείριση και αποκλεισμούς κατά τη διαδικασία πρόσληψης.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την άμεση θεραπεία αυτής της αστοχίας και ζητούν την αποκατάσταση της αδικίας για τους αποφοίτους των Σ.Α.Ε.Κ που επλήγησαν από αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και στη δημόσια εκπαίδευση των λειτουργών του.
Ακολουθεί η ερώτηση.
Αθήνα, 14 Απριλίου 2025
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Υγείας
- Εσωτερικών
- Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: «Οι ανισότητες και οι αδικίες στις προσλήψεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν και υπονομεύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία»
Η οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ενός νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και με σκοπό, βάσει του α. 29 ν. 4633/2019, το συντονισμό της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και τη μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και το συντονισμό της νοσοκομειακής και προ- νοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και την παρακολούθηση και συντονισμό των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., ρυθμίζεται στο Π.Δ. 376/1988 όπως αυτό ισχύει τροποποιημένο με το Π.Δ. 348/1996.
Συγκεκριμένα το άρθρο 8 του Π.Δ. 348/1996 αντικαθιστά το άρθρο 14 του Π.Δ. 376/1988 το οποίο στην παράγραφο 2 προβλέπει το εξής: «Για τον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων απαιτείται τίτλος απόλυσης από Ελληνικό Λύκειο ή ισότιμος τίτλος, Επαγγελματική Άδεια οδήγησης Γ ́ τουλάχιστον κατηγορίας και βεβαίωση αποφοίτησης από το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ….».
Το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων (ΠΕΚΠΑ) του ΕΚΑΒ εξελίχθηκε στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) του ΕΚΑΒ η οποία είναι δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. και υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας παρέχοντας εκπαίδευση στην ειδικότητα «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου».
Είναι επομένως αδιαμφισβήτητο ότι βάσει της τότε κείμενης νομοθεσίας και του τότε ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, απαιτούνταν για την πρόσληψη εργαζομένου/-ης ως πληρώματος ασθενοφόρου διασώστη ΕΚΑΒ πέρα από δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον Γ’ κατηγορίας, και βεβαίωση αποφοίτησης από τη σχολή του ΕΚΑΒ. Το παραπάνω πιστοποιητικό αναφέρεται και ζητείται και στις μεταγενέστερες προκηρύξεις του ΕΚΑΒ πριν την ίδρυση των ΙΕΚ.
Μετά όμως την ίδρυση των ΙΕΚ (Σ.Α.Ε.Κ) ενοποιήθηκε το πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις σχολές Σ.Α.Ε.Κ με ειδικότητα «ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ» . Οι απόφοιτοι εξετάζονται στην ίδια Ύλη στις εξετάσεις πιστοποίησης και κατατάσσονται στην ίδια εκπαιδευτική κατηγορία 5.
Αυτό πιθανώς παρανοήθηκε, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠΕΚΑΒ), η οποία έγινε δέκτης των καταγγελιών για την αδικία-παρανομία από τα κατά τόπους σωματεία, όπως οι επικουρικοί Διασώστες του ΕΚΑΒ, τομέας Χίου, από την Επιτροπή Θεμάτων Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και ενέταξε αυθαίρετα και λανθασμένα δύο ίδιες κατηγορίες στο κλαδολόγιο – προσοντολόγιο, όπως αυτό καθορίστηκε βάσει του π.δ 85/2022 με τίτλο «Καθορισμός Προσόντων Διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο-κλαδολόγιο)».
Δύο κατηγορίες, δηλαδή, για την ίδια ειδικότητα, κάτι που προκαλεί άνιση μεταχείριση και αποκλεισμούς κατά τη διαδικασία πρόσληψης, όπως αυτό φάνηκε και στην προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ, στην οποία και στους κωδικούς τίτλου 315 και 320 προβλέπονται δύο «διαφορετικές» θέσεις βασισμένες σε δύο «διαφορετικούς» τίτλους σπουδών, ενώ ο τίτλος σπουδών που απαιτείται για την πλήρωση θέσεων Πληρώματος Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ είναι, και βάσει του οργανισμού του ΕΚΑΒ, ένας. Μάλιστα στην εν λόγω προκήρυξη για τα μεν νοσοκομεία προβλέπεται πλήρωμα ασθενοφόρου προερχόμενο ΜΟΝΟ από την σχολή του ΕΚΑΒ, ενώ για τα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός.
To «λάθος» του Π.Δ. 85/2022 είναι ότι προβλέπει τις εξής δύο διακριτές μεν, αλλά με ακριβώς ίδια τυπικά προσόντα, ειδικότητες εργαζομένων στους φορείς του δημοσίου:
- το πλήρωμα ασθενοφόρου που είναι πτυχιούχοι όλων των σχολών Σ.Α.Ε.Κ και το
- πλήρωμα ασθενοφόρου που είναι πτυχιούχοι ΜΟΝΟ από την σχολή Σ.Α.Ε.Κ του ΕΚΑΒ.
Επειδή η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της ισότητας αποτελεί νομικό κανόνα, ο οποίος επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, είτε με τη μορφή της εισαγωγής καθαρά χαριστικού μέτρου ή προνομίου μη συνδεομένου προς αξιολογικά κριτήρια είτε με την μορφή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες με βάση όλως τυπικά ή συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια,
Επειδή και συμπληρωματικά στην εθνική νομοθεσία λειτουργεί και η ευρωπαϊκή και ειδικότερα το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ που καθιερώνει την αρχή της ισότητας και απαγορεύει τις διακρίσεις ορίζοντας ότι «η χρήσις των αναγνωριζομένων εν τη παρούση Συμβάσει δικαιωμάτων και ελευθεριών δέον να εξασφαλισθή ασχέτως διακρίσεως φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσης, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προελεύσεως, συμμετοχής εις εθνικήν μειονότητα, περιουσίας, γεννήσεως ή άλλης καταστάσεως»,
Επειδή οι σχετικές προβλέψεις του Π.Δ. 85/2022 είναι άστοχες, παράνομες και αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουν ανεφάρμοστες έως ότου τροποποιηθούν κανονιστικά,
Επειδή ομοίως η προκήρυξη 5Κ/2023 του ΑΣΕΠ στο βαθμό που ερείδεται επί των ανωτέρω προβλέψεων του Π.Δ. 85/2022 είναι παράνομη και αντισυνταγματική και ως εκ τούτου πρέπει να ανακληθεί και να εκδοθεί εκ νέου θεραπευμένη από το νομικό λάθος που εμπεριέχει,
Επειδή οι πτυχιούχοι των ΣΑΕΚ πλήττονται βάναυσα από την κραυγαλέα πριμοδότηση όσων διαθέτουν πτυχίο από ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ, οι οποίοι με τη σειρά τους ευνοούνται κραυγαλέα, ενώ έχουν παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, τις ίδιες εξετάσεις, την ίδια ύλη πιστοποίησης και εν τέλει κατέχουν το ίδιο πτυχίο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
- Πως προτίθενται να θεραπεύσουν την «αστοχία» του Π.Δ. 85/2022 και συγκεκριμένα στις προβλέψεις του περί της ειδικότητας του πληρώματος ασθενοφόρου;
- Πως προτίθενται να αποκαταστήσουν τη βλάβη που έχουν ήδη υποστεί άνευ υπαιτιότητάς τους οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ οι οποίοι αποκλείστηκαν από τον διορισμό τους εξαιτίας της προειρημένης παράνομης και αντισυνταγματικής διάκρισης που καθιέρωσε το Π.Δ. 85/2022;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Ακρίτα Ελένη
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη ( Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Καλαματιανός Διονύσιος
Κόκκαλης Βασίλης
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γιώργος