Θ. Ξανθόπουλος: Η χώρα ζει στον αστερισμό των συνεχών καταστροφών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη κατέρρευσε με πάταγο συμπαρασύροντας μαζί με όλα τα άλλα και την εμπιστοσύνη των πολιτών-”Αδειο πουκάμισο” η πολιτική προστασία-Πρωτοβουλία πολιτικής ευθύνης η απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη.
“Η χώρα ζει στον αστερισμό των συνεχών καταστροφών και της διάρρηξης κάθε κοινωνικού ιστού. Οι πυρκαγιές που κατατρώγουν την χώρα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην χλωρίδα, την πανίδα και την αίσθηση του ανήκειν, την αίσθηση της λειτουργίας της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος”, τόνισε ξεκινώντας την παρέμβαση του στην Ολομέλεια τη Βουλής, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
“Έχω επισκεφθεί τις περιοχές του Εβρου και της Ροδόπης. Είναι συγκλονιστική η καταστροφή. Αλλά αυτό που καλούμαστε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα είναι η απογοήτευση που βιώνουν οι κάτοικοι οι οποίοι δίνουν την μάχη και νιώθουν αβοήθητοι. Τι έχουμε να τους πούμε; Αυτό είναι το σημαντικό πολιτικό ερώτημα. Πως αποκαθιστούμε το αίσθημα εμπιστοσύνης και κυρίως εκπροσώπησης με αυτούς που έβλεπαν 17 μέρες να καίγεται ο Έβρος; Πάνω από 1,200 στρέμματα έγιναν στάχτη και εμείς να μην μπορούμε να τους προσφέρουμε μια ουσιαστική και αποτελεσματική βοήθεια”, συμπλήρωσε.
“Σαν να μην έφταναν αυτά, η χώρα βιώνει στο κέντρο, στη Θεσσαλία, απίστευτης έκτασης καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα. Τα οποία πριν δύο χρόνια μετά τον Ιανό υποτίθεται ότι είχαμε αντιμετωπίσει και είχαμε επουλώσει στοιχειωδώς τις πληγές. Και να που αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε κάνει τίποτα απολύτως”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε: “Δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια και στη συντριβή του κόσμου. Το λέω με την έννοια ότι ως κοινωνία έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα στην ουσία τους και να μην αρκούμαστε σε επίπλαστες λύσεις, σε επικοινωνιακές προτάσεις και σε διαχείριση του φαίνεσθαι. Και δυστυχώς όπως αποδεικνύεται αυτό κάνετε”.
“Να είμαστε καθαροί. Η πεμπτουσία της σύλληψης της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, το επιτελικό κράτος κατέρρευσε με πάταγο. Και συμπαρέσυρε ανθρώπινες ζωές, ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες, πανίδα, χλωρίδα και κυρίως την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι εκπροσωπούμενοι στους εκπροσώπους τους. Και αυτό είναι πολύ σοβαρή βλάβη στο σώμα της ελληνικής δημοκρατίας. Η πολιτική προστασία είναι ένα “άδειο πουκάμισο”, ένα κέλυφος. Δεν έχει οργανισμό, δεν φροντίσατε να στελεχώσετε τις περιφέρειες και τους δήμους με αποτέλεσμα αυτό που λέμε πολιτική προστασία μα μην φτάνει στο πεδίο της μάχης και να έχουμε αυτοσχεδιασμούς, πρωτοβουλίες των κατοίκων, τον πατριωτισμός των Ελλήνων”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση.
“Αλλά και αυτό που έγινε στον Πειραιά, ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να το εξηγήσει; Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε, πνίγηκε παρουσία εκατοντάδων και η πλοιοκτήτρια εταιρεία αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για την καθυστέρηση και συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό είναι η λογική ενός κατήφορου”, σημείωσε.
Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: “Είμαστε σε τραγικά δύσκολη θέση. Και δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν έχει να επικαλεσθεί κανένα επιχείρημα, όπως ότι είναι άρτι εκλεγείσα. Είναι τέτοια η σοβαρότητα της κατάστασης που δεν της επιτρέπει τη συνήθη επικοινωνιακή διαχείριση, να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα, να επικαλείστε ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις για να τιθασεύσευτε την λαϊκή οργή και την κοινωνική αντίδραση. Θεωρώ τέλος, πρωτοβουλία απόλυτης πολιτικής ευθύνης να απομακρυνθεί ο υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ούτε κατάλαβε τι εκστόμισε την πρώτη φορά και όταν πήγε να το διορθώσει το έκανε πολύ χειρότερο. Αυτό που δεν χρειάζεται η κοινωνία είναι υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης που να της κουνούν το δάχτυλο και να της λένε ότι φταις επειδή δεν κατάλαβες”.