Από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Απριλίου η υλοποίηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην Εκπαίδευση & Δημιουργία Τρισδιάστατου (3D) Computer Animation», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της Δράμας.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και η κριτική προσέγγιση των δυνατοτήτων της στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου 3D Computer Animation, αξιοποιώντας και εξειδικευμένο εξοπλισμό καταγραφής κίνησης (motion capture) με μαγνητικούς αισθητήρες.
Το πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρητική επιμόρφωση με βιωματικά εργαστήρια, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται σε σύγχρονα εργαλεία AI και υλοποιούν projects με τους μαθητές τους, δημιουργώντας οπτικές αφηγήσεις με ψηφιακούς 3d χαρακτήρες και περιβάλλοντα. Τα έργα και που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια σε ειδική ημερίδα το φθινόπωρο. Σε αυτή την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο όπου τα τρισδιάστατα μοντέλα που θα έχουν δημιουργηθεί θα “αποκτήσουν ζωή” αξιοποιώντας την εξειδικευμένη στολή μαγνητικών αισθητήρων κίνησης της Rokoko, καθώς στο πλαίσιο του ίδιου εκπαιδευτικού προγράμματος, εντάσσεται και η δράση “ανάπτυξη του προγράμματος “Animation Motion Capture ”.
Επιπλέον, οι τρισδιάστατες δημιουργίες των εκπαιδευόμενων θα συγκεντρωθούν σε ψηφιακό αποθετήριο του Φεστιβάλ Δράμας. Παράλληλα, το πρόγραμμα ενισχύει τη διασύνδεση με ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, όπως τα Erasmus+, eTwinning και Horizon.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια πέντε μηνών, ενώ τα τελικά έργα θα παρουσιαστούν στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιστημονική εποπτεία από τον αν. καθηγητή 3D Animation και Gaming του ΠΑ.Δ.Α. και head programmer του Προγράμματος Animation, Σπύρο Σιάκα. Η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της RAYCAP S.A.