Ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκπαίδευση για τη διαχείριση του θύτη έμφυλης βίαςΑπό το Νορβηγικό Φορέα «Alternative to Violence» – Ακολουθεί και δεύτερος κύκλος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκπαίδευση του προσωπικού της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων του Νομού που έγινε στο πλαίσιο του έργου “ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ”.
Η εκπαίδευση που έχει ως βασικό της αντικείμενο την διαχείριση του θύτη υλοποιήθηκε από τον Νορβηγικό φορέα “Alternative to Violence. Εκπαιδεύτριες ήταν η Inguun Rangul Askeland και η Bente Lomo, κλινικοί ψυχολόγοι και ερευνήτριες του Νορβηγικό Φορέα. Στην εκπαίδευση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για την επιτυχή έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας, μελέτες περιπτώσεων από την κλινική τους εμπειρία, ηθικά διλήμματα που προκύπτουν μέσα στη θεραπεία, αλλά και το πρωτόκολλο που ακολουθεί ο φορέας από το πρώτο τηλέφωνο και την πρώτη αξιολόγηση του θύτη έμφυλης βίας μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Στη τριήμερη εκπαίδευση προσκλήθηκαν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας από τους δήμους της Δράμας και την αστυνομία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν είκοσι έξι. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Κέντρο Κοινότητας Δράμας, το Κέντρο Κοινότητας Προσοτσάνης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας Δοξάτου, το Κέντρο Κοινότητας Παρανεστίου, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Δράμας ¨ΔΡΑΣΗ¨, το ΕΨΥΚΑ- Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης», το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δοξάτου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, την Αστυνομία, το Πρωτοδικείο Δράμας και την Υπηρεσία Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής. Παράλληλα, παρευρέθηκαν η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και η κα Αγγελική Αντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης από το Νορβηγικό Φορέα «Alternative to Violence» τους επόμενους μήνες.
Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει διάρκεια 14 μήνες. Έχει στόχο να εκπαιδεύσει την Ένωση Κυριών Δράμας-ΣΑΦ στο πώς να υποστηρίζει τον θύτη της έμφυλης βίας. Ο Νορβηγικός Φορέας «Alternative to Violence» με 30 χρόνια εξειδίκευση στην υποστήριξη του θύτη της έμφυλης βίας θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΕΚΔ-ΣΑΦ, αλλά και εκπροσώπους της Αστυνομίας Δράμας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Νομού Δράμας στο πώς να διαχειρίζεται το θύτη και να καταπολεμά τα αίτια της κακοποίησης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί μία πανεπιστημιακή έρευνα για τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής και Δημοκριτείου, ενώ θα ανανεωθεί η ιστοσελίδα του έργου και θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Τέλος θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης ενημερωτικά εργαστήρια με μαθητές και φοιτητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΙΕΚ του Δήμου Δράμας ως προς τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο.
Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr