Σαράντα τέσσερα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον
Στο 2ο δημοτικό σχολείο Δράμας μπήκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ».
Η εφαρμογή του ξεκίνησε πιλοτικά, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο φορέας έκανε χρήση του εκπαιδευτικού υλικού που έλαβε στα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια στο Όσλο από τον συνεργαζόμενο Νορβηγικό φορέα “Alternative to Vilolence”. Το διαδραστικό σεμινάριο υλοποίησε η Κοσμήτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Σεβαστή Χατζηφωτίου, χρησιμοποιώντας τις κάρτες πάνω στις οποίες τα παιδιά κλήθηκαν να αναπτύξουν τα συναισθήματα που τους δημιουργούν και να αναλύσουν τις εικόνες. Με απλό και κατανοητό τρόπο μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου συζήτησαν για τις μορφές της βίας, τους τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής. Έμαθαν για τα δικαιώματα του παιδιού και κατανόησαν πως πρέπει να αντιδράσουν όταν βρεθούν σε μία ανάλογη κατάσταση. Στο τέλος τους ζητήθηκε να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για το εκπαιδευτικό εργαστήρι και οι γνώμες που ακούστηκαν ήταν ενθαρρυντικές ώστε ο φορέας να συνεχίσει δυναμικά τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Μετά τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια στο Όσλο της Νορβηγίας η Ένωση Κυριών κάνει το επόμενο βήμα στην πρόληψη του φαινομένου της έμφυλης βίας αναδιαμορφώνοντας το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ». Το έργο στα δυόμισι χρόνια υλοποίησής του έχει προσεγγίσει 1.213 παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 44 παιδιά Πρωτοβάθμιας, ενώ συνεχίζει δυναμικά τις προσπάθειες για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εστιάζοντας στις μικρότερες ηλικίες αλλά και την αναδυόμενη ανάγκη της κοινωνίας για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατάδειξη του φαινομένου της έμφυλης βίας. Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στόχευε στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα ανέλαβαν από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr