Από το αρχείο του Γιώργου Νάτση
Ο καταρράκτης βρίσκεται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Κ. Νευροκοπίου – Καταφύτου και 5 χιλιόμετρα πριν τον Βαθύτοπο, στο ρέμα Βαθυτόπου (καϊνάρι).
Λόγω των πολλών νερών που κατέβαζε το ρέμα, το 1949-1950 κατασκευάστηκε διπλός καταρράκτης με πέτρες και μπετόν, ώστε να συγκρατούν τα ορμητικά νερά του ρέματος. Στο ρέμα Βαθυτόπου συγκεντρώνονται νερά από αλλά τρία ρέματα, του Βαθυτόπου (μεγάλο πλατάνι), της Σέρμιστας και του Καϊναριού.
Επί εποχής Μεταξά 1935-1936 έγινε η γέφυρα από σίδερα και μπετόν (γι΄ αυτό και η ονομασία του σημείου), όπου ήταν ο παλιός δρόμος για τα ορεινά χωριά Βαθύτοπος και Κατάφυτο. Δίπλα από τη γέφυρα υπάρχει ακόμη και σήμερα πολυβολείο και προφανώς έχουν παραμείνει από παλιά και άλλα επικίνδυνα πολεμοφόδια (νάρκες, σφαίρες κλπ).
Η γέφυρα κατέρρευσε οριστικά τον χειμώνα 1953-1954, καθώς η περιοχή είχε μεγάλες πλημμύρες και αναγκάστηκαν τότε να αντικαταστήσουν τον σημερινό δρόμο προς τα προαναφερόμενα χωριά , όπου ο καταρράκτης περνά απαρατήρητος για τους διερχόμενους.
Δεν μπορεί να κανείς να ζήσει το υπέροχο συναίσθημα βλέποντας την ομορφιά της φύσης αν δεν κατέβει στο ρέμα.
Πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος γύρω από τον καταρράκτη, προκειμένου οι φυσιολάτρες και πεζοπόροι και οποιοσδήποτε επιθυμεί , να μπορεί να κάτσει και να θαυμάσει από κοντά τον μεγαλείο της φύσης . Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ο παλιός δρόμος ένα πανέμορφο μονοπάτι για τους πεζοπόρους, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση που είναι ιδανική για τέτοιες δραστηριότητες!
Δείτε σχετικό βίντεο από τον καταρράκτη
Ακολουθούν φωτογραφίες